Były już kluski śląskie, przyszedł więc czas na surówkę z czerwonej kapusty. Bardzo różni się ona od tradycyjnych surówek podawanych w moim domu. Jest bardzo smaczna, ale i kaloryczna, a to dzięki takim dodatkom jak smalec oraz boczek. Tak oto powoli gromadzimy przepisy na tradycyjny śląski obiad. następnym razem rolada śląska :).
SKŁADNIKI:
- mała główka kapusty czerwonej
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- jabłko
- 100 g boczku
- łyżeczka smalcu
- duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki octu
- łyżeczka cukru kryształ
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz i sól
WYKONANIE:
- Kapustę pokroić, zalać w garnku wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość gotować do miękkości i odcedzić.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na smalcu razem z cebulką.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Do kapusty dodać starte jabłko, ocet, olej, boczek z cebulą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem ponownie podsmażyć cały czas mieszając W zależności od upodobań podawać na ciepło lub zimno.
Moja śląska jest bez boczku i ma bardzo intensywną barwę, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbarwę jaśniejszą otrzymuje się poprzez dodanie octu :) pozdrawiam
UsuńCiągle czekamy na rolady śląskie :)
OdpowiedzUsuńjuż niedługo dodam przepis :) pozdrawiam
Usuń