poniedziałek, 8 grudnia 2014

Kapusta Śląska (Modra)

Kapusta Śląska (Modra)

Kapusta Śląska (Modra)
Były już kluski śląskie, przyszedł więc czas na surówkę z czerwonej kapusty. Bardzo różni się ona od tradycyjnych surówek podawanych w moim domu. Jest bardzo smaczna, ale i kaloryczna, a to dzięki takim dodatkom jak smalec oraz boczek. Tak oto powoli gromadzimy przepisy na tradycyjny śląski obiad. następnym razem rolada śląska :).

kapusta modra

SKŁADNIKI:



    • mała główka kapusty czerwonej
    • liść laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • jabłko
    • 100 g boczku
    • łyżeczka smalcu
    • duża cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki octu
    • łyżeczka cukru kryształ
    • łyżeczka soku z cytryny
    • pieprz i sól

WYKONANIE:

  1. Kapustę pokroić, zalać w garnku wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość gotować do miękkości i odcedzić.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na smalcu razem z cebulką.
  4. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
  5. Do kapusty dodać starte jabłko, ocet, olej, boczek z cebulą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko razem ponownie podsmażyć cały czas mieszając W zależności od upodobań podawać na ciepło lub zimno.

SMACZNEGO :)


dodatki kapusta czerwona liść laurowy ziele angielskie jabłko boczek smalec cebula olej ocet cukier sok z cytryny sól pieprz

4 komentarze:

  1. Moja śląska jest bez boczku i ma bardzo intensywną barwę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. barwę jaśniejszą otrzymuje się poprzez dodanie octu :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Ciągle czekamy na rolady śląskie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons