czwartek, 18 grudnia 2014

Barszcz Grzybowy Wigilijny

Barszcz Grzybowy Wigilijny

Barszcz Grzybowy Wigilijny
U mnie na Wigilię tradycyjnie dwa barszcze: czerwony oraz grzybowy. Poranne przygotowania do Wigilii zawsze zaczynam właśnie od ugotowania barszczu grzybowego. Najlepszy jest kilka godzin po przyrządzeniu. Staje się wówczas gęsty i aromatyczny.


SKŁADNIKI:



    • 1-2 szklanki suszonych grzybów
    • 500 ml zakwasu na żurek
    • 100-150 ml mleka
    • 150-200 ml kwaśnej śmietany 18%
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc. Dokładnie wypłukać, zalać 1.5 litra wody i gotować przez 45 minut.
  2. Mleko, śmietanę i zakwas wymieszać razem w misce tak, aby nie było grudek ze śmietany (proporcje mleka i śmietany podałam orientacyjnie; jeśli lubimy bardziej kwaśny barszcz to dajemy więcej śmietany; mniej kwaśny - wlewamy więcej mleka).
  3. Przygotowaną mieszanką zalać gotujący się wywar grzybowy. Doprawić solą oraz pieprzem (można również vegetą i magi) i gotować na małym ogniu. W razie potrzeby uzupełnić wodą. 
  4. Gotowy barszcz pozostawić pod przykryciem i wieczorem przed wieczerzą podgrzać, koniecznie na ma małym ogniu!!!. Podawać z chlebem.

SMACZNEGO :)

obiad grzyby zakwas na żurek mleko śmietana sól pieprz
Wigilia 2014

1 komentarz:

  1. U mnie się jada barszcz czerwony, ale ta zupka wyglada również bardzo apetycznie i chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons