U mnie na Wigilię tradycyjnie dwa barszcze: czerwony oraz grzybowy. Poranne przygotowania do Wigilii zawsze zaczynam właśnie od ugotowania barszczu grzybowego. Najlepszy jest kilka godzin po przyrządzeniu. Staje się wówczas gęsty i aromatyczny.
SKŁADNIKI:
- 1-2 szklanki suszonych grzybów
- 500 ml zakwasu na żurek
- 100-150 ml mleka
- 150-200 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc. Dokładnie wypłukać, zalać 1.5 litra wody i gotować przez 45 minut.
- Mleko, śmietanę i zakwas wymieszać razem w misce tak, aby nie było grudek ze śmietany (proporcje mleka i śmietany podałam orientacyjnie; jeśli lubimy bardziej kwaśny barszcz to dajemy więcej śmietany; mniej kwaśny - wlewamy więcej mleka).
- Przygotowaną mieszanką zalać gotujący się wywar grzybowy. Doprawić solą oraz pieprzem (można również vegetą i magi) i gotować na małym ogniu. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
- Gotowy barszcz pozostawić pod przykryciem i wieczorem przed wieczerzą podgrzać, koniecznie na ma małym ogniu!!!. Podawać z chlebem.
U mnie się jada barszcz czerwony, ale ta zupka wyglada również bardzo apetycznie i chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuń