sobota, 20 grudnia 2014

Bigos Staropolski

Bigos Staropolski

Bigos Staropolski
Oto tradycyjny bigos staropolski w moim wydaniu. Jest przy nim co prawda bardzo dużo pracy, ale zdecydowanie jest on wart zachodu. Bigos Staropolski ma to do siebie, że im więcej razy go odgrzewamy, tym jest on smaczniejszy. Problem w tym, że z każdym kolejnym odgrzewaniem nieuchronnie go ubywa :). Należy pamiętać o powolnym gotowaniu bigosu - minimum 3 godziny - i o ciągłym mieszaniu, aby nie przywarł do dna. Ja zawsze gotuję większą porcję i zamrażam na później.


SKŁADNIKI:



    • 1.5 kg kapusty kiszonej
    • 0.7 kg kapusty białej
    • 500 g karkówki
    • 250 g wołowiny
    • 200 g boczku wędzonego
    • 300 g kiełbasy myśliwskiej
    • 1/2 szklanki suszonych prawdziwków
    • 12 suszonych śliwek (pół wędzonych, pół kalifornijskich)
    • kwaśne jabłko
    • duża cebula
    • łyżka smalcu ze skwarkami
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/2 kieliszka czerwonego wina
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 3-4 liście laurowe
    • 1/2 łyżki kminku
    • 1/2 łyżki słodkiej papryki
    • 4 rozgniecione owoce jałowca
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Kapustę słodką posiekać, zalać wodą, wsypać łyżeczkę soli i obgotować w wodzie przez 30 minut. Odcedzić i odcisnąć z wody.
  2. Prawdziwki namoczyć dzień wcześniej. Obgotować przez 30 minut z solą, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru wody, zlać wodą i dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, kminek i owoce jałowca. Gotować przez 40 minut.
  4. Karkówkę i wołowinę pokroić w kostkę. Doprawić papryką, solą oraz pieprzem. Wymieszać, odstawić na 30 minut i obsmażyć na oleju.
  5. Do kapusty dodać grzyby, śliwki (przekrojone na pół), kapustę słodką oraz mięso. Gotować na średnim ogniu co chwilę mieszając.
  6. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do niego pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć razem i dodać do kapusty wraz z winem i przecierem pomidorowym.
  7. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i dodać do bigosu.
  8. Na koniec podsmażyć na smalcu pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do gotującego się bigosu i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Gotować razem jeszcze przez chwilę, aż bigos nabierze ulubionego smaku

SMACZNEGO :)

obiad kapusta kiszkona kapusta karkówka wołowina boczek kiełbasa prawdziwki śliwki suszone jabłka cebula koncentrat pomidorowy wino ziele angielski liść laurowy kminek słodka papryka owoce jałowca olej sól pieprz

2 komentarze:

  1. ZDROWYCH ,POGODNYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) również składam najserdeczniejsze życzenia :)

      Usuń

Sharing Buttons