niedziela, 26 października 2014

Panna Cotta Waniliowa z Sosem Malinowym

Panna Cotta Waniliowa z Sosem Malinowym

Panna Cotta Waniliowa z Sosem Malinowym
Panna Cotta to włoski deser o delikatnej i kremowej konsystencji. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi, sosami owocowymi lub sorbetem. Dzisiaj przedstawiam Wam klasyczną wersję tego deseru -Waniliowa Panna Cotta.


SKŁADNIKI:



    • 100 ml mleka
    • 400 ml śmietanki kremówki 36%
    • 2-3 łyżki cukru kryształ
    • laska wanilii
    • 2 czubate łyżeczki żelatyny

WYKONANIE:

  1. Do garnka wlać mleko, śmietankę kremówkę oraz cukier. Z laski wanilii wydrążyć nasionka i włożyć w całości do garnka. 
  2. Podgrzać na małym palniku cały czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Gdy mleko zacznie się gotować, ściągnąć garnek z palnika. Powyciągać laski wanilii. 
  3. W 1/4 szklance wrzątku rozpuścić żelatynę. Dodać do ciepłego mleka i wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia co jakiś czas mieszając.
  4. Przygotować foremki plastikowe i przelać do nich tężejącą mleczną masę. Przykryć folią spożywczą i schładzać przez 4 godziny.
  5. Przed podaniem gotową Panna Cottę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, aby łatwiej wychodziła z plastikowych pojemniczków. Podawać z dowolnymi owocami, sorbetem lub sosem owocowym. Na zdjęciu wersja z sosem malinowym. 

SMACZNEGO :)

deser mleko śmietanka kremówka cukier wanilia żelatyna

6 komentarzy:

Sharing Buttons