piątek, 18 listopada 2016

Simit - Bajgle Tureckie

Simit - Bajgle Tureckie

Simit -  Bajgle Tureckie
Zapraszam na bajgle! Z zewnątrz chrupiące z lekko słodką skórka, a we wewnątrz miękkie i puszyste :).

bułki

SKŁADNIKI:



  • Bajgle:
    • 500 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
    • 200 ml mleka
    • 70 ml wody letniej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • łyżka cukru kryształ
  • Dodatkowo:
    • 1/3 szklanki wody wrzątku
    • łyżka czubata cukru trzcinowego lub miodu
    • 2 łyżki sezamu

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz solą.
  2. Mleko, wodę i jajko wymieszać razem. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać oliwę.
  3. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 8 części.
  5. Z każdej porcji zrobić wałek o dlugości 60-70 cm. Złożyć na pół i skręcić świderek. Złączyć dokładnie na końcach.
  6. Gotowe bajgle układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. Przed pieczeniem ciasto posmarować syropem przyrządzonym z wody oraz cukru i osypać sezamem.
  8. Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

pieczywo maka drozdze mleko woda oliwa jajka sol cukier sezam

1 komentarz:

Sharing Buttons