Zapraszam na bajgle! Z zewnątrz chrupiące z lekko słodką skórka, a we wewnątrz miękkie i puszyste :).
SKŁADNIKI:
- Bajgle:
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 200 ml mleka
- 70 ml wody letniej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- jajko
- 1 łyżeczka soli
- łyżka cukru kryształ
- Dodatkowo:
- 1/3 szklanki wody wrzątku
- łyżka czubata cukru trzcinowego lub miodu
- 2 łyżki sezamu
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem oraz solą.
- Mleko, wodę i jajko wymieszać razem. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać oliwę.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 8 części.
- Z każdej porcji zrobić wałek o dlugości 60-70 cm. Złożyć na pół i skręcić świderek. Złączyć dokładnie na końcach.
- Gotowe bajgle układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem ciasto posmarować syropem przyrządzonym z wody oraz cukru i osypać sezamem.
- Piec przez 25 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić na kratce.
uwielbiam te bułeczki :)
OdpowiedzUsuń