piątek, 25 listopada 2016

Pasztet Warzywny z Kaszą Jaglaną

Pasztet Warzywny z Kaszą Jaglaną

Pasztet Warzywny z Kaszą Jaglaną
Zapraszam na wegetariański pasztet. Inspiracja z "Jadłonomi".


SKŁADNIKI:



    • szklanka kaszy jaglanej
    • szklanka orzechów laskowych zmielonych
    • 80 ml oleju roślinnego
    • 2 duże marchewki
    • 2 pietruszki korzeń
    • por (biała część)
    • 3 laski selera naciowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • łyżeczka majeranku
    • łyżeczka suszonej pietruszki
    • 1/2 łyżeczki lubczyku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Pora i selera naciowego posiekać w talarki.
  4. Czosnek obrać i posiekać w kostkę.
  5. W garnku o grubym dnie podsmażyć na oleju pora z liściem laurowym i zielem angielskim.
  6. Następnie dodać czosnek, smażyć minutę i dodać kolejne warzywa: marchewkę oraz pietruszkę. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
  7. W dużej misce umieścić: kaszę jaglaną, warzywa z patelni, orzechy laskowe, sos sojowy, majeranek, suszoną pietruszkę, lubczyk, tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wymieszać i następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
  8. Foremkę keksówkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Włożyć masę do foremki i piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 200°C. Gotowy pasztet wyjąć i wystudzić przez całą noc.

SMACZNEGO :)

śniadanie kasza jaglana orzechy laskowe olej marchewka pietruszka por seler naciowy czosnek sos sojowy ziele angielskie liść laurowy majeranek pietruszka suszona lubczyk tymianek gałka muszkatałowa sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons