Zapraszam na wegetariański pasztet. Inspiracja z "Jadłonomi".
SKŁADNIKI:
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka orzechów laskowych zmielonych
- 80 ml oleju roślinnego
- 2 duże marchewki
- 2 pietruszki korzeń
- por (biała część)
- 3 laski selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Pora i selera naciowego posiekać w talarki.
- Czosnek obrać i posiekać w kostkę.
- W garnku o grubym dnie podsmażyć na oleju pora z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Następnie dodać czosnek, smażyć minutę i dodać kolejne warzywa: marchewkę oraz pietruszkę. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Usunąć liście laurowe i ziele angielskie.
- W dużej misce umieścić: kaszę jaglaną, warzywa z patelni, orzechy laskowe, sos sojowy, majeranek, suszoną pietruszkę, lubczyk, tymianek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wymieszać i następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
- Foremkę keksówkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Włożyć masę do foremki i piec w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 200°C. Gotowy pasztet wyjąć i wystudzić przez całą noc.
Pasztecik wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSame pyszne składniki, to musi być dobre :-)
OdpowiedzUsuń