Dzisiaj ciasto bardzo proste i szybkie w wykonaniu - Zebra. Klasyk z mojego dzieciństwa. Paseczki na prawdę pięknie się prezentują.
SKŁADNIKI:
- 5 jajek dużych
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- szklanka oleju
- szklanka oranżady lub 7 up
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy
- cukier puder
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do jajek na przemian: mąkę, aromat, olej i oranżadę. Miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać delikatnie szpatułką tak, aby piana nie opadła.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i połączyć składniki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na środek wlewać po 2 łyżki ciasta na przemian jasne i ciemne tak, aby rozlewały się warstwy na boki.
- Piec przez 45 minut w temperaturze 170°C.
- Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam to ciasto, jest pyszne i zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńjedne z najlepszych :)
OdpowiedzUsuń