Zapraszam na skrzydełka o orientalnym smaku - otoczone słodko-kwaśną glazurą, posypane sezamem i szczypiorkiem. Można przygotować je na grillu, w halogen oven lub piekarniku.
SKŁADNIKI:
- Skrzydełka:
- 15 skrzydełek
- opakowanie przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- łyżka sezamu
- Glazura:
- 100 g pasty paprykowej węgierskiej (Piros Arany Łagodna)
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka octu ryżowego
- łyżka czosnku w proszku
- łyżka imbiru świeżego startego
WYKONANIE:
- Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na 3 części. Końcówkę skrzydełka (lotkę) wyrzucić.
- W misce wymieszać olej z przyprawą do kurczaka. Wrzucić skrzydełka i obtoczyć dokładnie w przyprawie. Włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
- Składniki na glazurę umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, aż połączą się razem.
- Mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
- Skrzydełka wyciągnąć, włożyć do miski i polewać przygotowaną glazurą.
- Ponownie ułożyć na blasze i piec przez kolejne 10-15 minut. Podczas pieczenia obrócić na drugą stronę. Sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.
- Sezam uprażyć na suchej patelni.
- Gotowe skrzydełka posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz