piątek, 2 grudnia 2016

Skrzydełka w Sosie Koreańskim

Skrzydełka w Sosie Koreańskim

Skrzydełka w Sosie Koreańskim
Zapraszam na skrzydełka o orientalnym smaku - otoczone słodko-kwaśną glazurą, posypane sezamem i szczypiorkiem. Można przygotować je na grillu, w halogen oven lub piekarniku.


SKŁADNIKI:



  • Skrzydełka:
    • 15 skrzydełek
    • opakowanie przyprawy do kurczaka
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • łyżka sezamu
  • Glazura:
    • 100 g pasty paprykowej węgierskiej (Piros Arany Łagodna)
    • 2 czubate łyżki miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki ketchupu
    • łyżka octu ryżowego
    • łyżka czosnku w proszku
    • łyżka imbiru świeżego startego


WYKONANIE:

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na 3 części. Końcówkę skrzydełka (lotkę) wyrzucić.
  2. W misce wymieszać olej z przyprawą do kurczaka. Wrzucić skrzydełka i obtoczyć dokładnie w przyprawie. Włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
  3. Składniki na glazurę umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać, aż połączą się razem.
  4. Mięso układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
  5. Skrzydełka wyciągnąć, włożyć do miski i polewać przygotowaną glazurą.
  6. Ponownie ułożyć na blasze i piec przez kolejne 10-15 minut. Podczas pieczenia obrócić na drugą stronę. Sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.
  7. Sezam uprażyć na suchej patelni.
  8. Gotowe skrzydełka posypać sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)

obiad skrzydełka przyprawa do kurczaka olej szczypiorek sezam pasta paprykowa miód sos sojowy ocet ryżowy czosnek imbir

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons