czwartek, 24 listopada 2016

Pierniczki z Powidłem

Pierniczki z Powidłem

Pierniczki z Powidłem
Pierniczki z ciasta dojrzewającego nadziewane powidłem. Miękkie i rozpływające się w ustach. Polecam spróbować, ponieważ w smaku są na prawdę obłędne.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 500 mąki pszennej + odrobina do podsypania
    • 250 g miodu wielokwiatowego naturalnego
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 100 g masła
    • 2 jajka
    • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 40 g przyprawy do piernika
    • 60 ml mleka
    • 1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
    • powidło śliwkowe


WYKONANIE:

  1. Do garnka o grubym dnie włożyć miód, cukier kryształ oraz masło. Podgrzewać na palniku do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
  2. Masę miodową przelać do dużej miski. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piekarnika, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku i jajku. Ciasto dokładnie zmiksować. Przełożyć do emaliowanego garnka lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 4-5 tygodni.
  3. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na plaster o grubości 4 mm podsypując mąką. Szklanką wykrawać koła. Następnie na połowie kółek układać na środku powidło śliwkowe. Przykryć drugim kołem i wykrawać foremką w kształcie serduszka (mniejszy kształt niż szklanka) ciasteczka. Delikatnie docisnąć boki ciasta, by skleiły się ze sobą.
  4. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka miód cukier masło jajka soda przyprawa do piernika mleko sól

1 komentarz:

  1. w święta najbardziej lubie objadać się piernikami,reszta może nie istnieć :D

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons