Puszyste i orzeźwiające bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo-serowym. Idealne na sezon piknikowy.
SKŁADNIKI:
- Ciasto Drożdżowe:
- 200 ml maślanki
- 100 g masła rozpuszczonego
- 4 jajka + 1 jajko do smarowania bułeczek
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru kryształ
- 10 g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- Masa Serowo-Pomarańczowa:
- 100 g twarożku typu włoskiego capri
- 60 g masła
- żółtko
- starta skórka z 2 pomarańczy
- 2/3 szklanki cukru kryształ
- Lukier Pomarańczowy:
- sok i skórka z jednej małej pomarańczy
- szklanka cukru pudru
WYKONANIE:
- Drożdże wymieszać trzepaczką z maślanką, cukrem i jajkami. Dodać do mąki wymieszanej z solą i wyrobić ciasto. Na koniec wlać roztopione masło. Ponownie wyrobić ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Ser zmielić na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować.
- Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm podsypując mąką. Posmarować masą serową na całej powierzchni.
- Ciasto zwinąć wzdłuż długiego boku i skleić boki. Pokroić na ok. 12 bułeczek. Rozciągnąć delikatnie w dłoniach i przekręcić ciasto na kształt cyfry"8".
- Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
- Z podanych składników przyrządzić lukier. Posmarować bułeczki przy użyciu pędzelka.
ależ one musiały być pyszne
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżówki. Uwielbiam pomarańczowe smaki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mmm...chętnie bym zjadła taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne buły :-) porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńaż proszą się aby je zjeść
OdpowiedzUsuń