czwartek, 14 kwietnia 2016

Pomarańczowe Drożdżówki

Pomarańczowe Drożdżówki

Pomarańczowe Drożdżówki
Puszyste i orzeźwiające bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo-serowym. Idealne na sezon piknikowy.

pomarańczowo-serowe drożdżówki

SKŁADNIKI:



  • Ciasto Drożdżowe:
    • 200 ml maślanki
    • 100 g masła rozpuszczonego
    • 4 jajka + 1 jajko do smarowania bułeczek
    • 5 szklanek mąki pszennej
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • 10 g suchych drożdży
    • 1/2 łyżeczki soli
  • Masa Serowo-Pomarańczowa:
    • 100 g twarożku typu włoskiego capri
    • 60 g masła
    • żółtko
    • starta skórka z 2 pomarańczy
    • 2/3 szklanki cukru kryształ
  • Lukier Pomarańczowy:
    • sok i skórka z jednej małej pomarańczy
    • szklanka cukru pudru


pomarańczowe drożdżówki

WYKONANIE:

  1. Drożdże wymieszać trzepaczką z maślanką, cukrem i jajkami. Dodać do mąki wymieszanej z solą i wyrobić ciasto. Na koniec wlać roztopione masło. Ponownie wyrobić ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
  2. Ser zmielić na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz zmiksować.
  3. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm podsypując mąką. Posmarować masą serową na całej powierzchni.
  4. Ciasto zwinąć wzdłuż długiego boku i skleić boki. Pokroić na ok. 12 bułeczek. Rozciągnąć delikatnie w dłoniach i przekręcić ciasto na kształt cyfry"8".
  5. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  7. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
  8. Z podanych składników przyrządzić lukier. Posmarować bułeczki przy użyciu pędzelka.

SMACZNEGO :)

ciasteczka maślanka masło jajka mąka cukier drożdże sól twaróg pomarańcza cukier puder

5 komentarzy:

Sharing Buttons