sobota, 23 kwietnia 2016

Strudel z Kapustą i Pieczarkami

Strudel z Kapustą i Pieczarkami

Strudel z Kapustą i Pieczarkami
Do barszczu czerwonego można podać nie tylko krokiety, paluszki francuskie i kapuśniaczki. Dzisiaj pokażę Wam ciekawy pomysł na wykorzystanie ciasta filo - jak szybko można przygotować smaczną przystawkę. Można podawać na ciepło lub na zimno.


SKŁADNIKI:



    • 4 arkusze ciasta filo
    • 250 g pieczarek
    • 250 g kapusty kiszonej
    • duża cebula
    • 100 g masła roztopionego
    • 3-4 łyżki oleju
    • bułka tarta
    • jajko
    • pieprz i sól

WYKONANIE:

  1. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Kapustę gotować przez 30-40 minut. Następnie odcedzić i pokroić nożem.
  4. Na patelnię wlać olej, podsmażyć cebulkę z pieczarkami. Na koniec dodać kapustę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć razem jeszcze przez chwilę.
  5. Wziąć jeden płat ciasta filo, posmarować masłem i posypać łyżką bułki tartej. Nałożyć kolejny arkusz ciasta i powtarzać tę czynność do wykończenia ciasta.
  6. Na koniec, przy krótszym boku, wyłożyć wzdłuż farsz pieczarkowy (uformować walec) i zwinąć w roladę. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
  7. Ciasto ponacinać z wierzchu nożem na kawałki jakie będziemy chcieli kroić po upieczeniu.
  8. Roladę ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać pokrojone w kawałki.

SMACZNEGO :)


przystawka cisto filo pieczarki kapusta kiszona cebula masło olej bułka tarta jajka sól pieprz
Pieczarkowy Tydzień 2016

1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons