Do barszczu czerwonego można podać nie tylko krokiety, paluszki francuskie i kapuśniaczki. Dzisiaj pokażę Wam ciekawy pomysł na wykorzystanie ciasta filo - jak szybko można przygotować smaczną przystawkę. Można podawać na ciepło lub na zimno.
SKŁADNIKI:
- 4 arkusze ciasta filo
- 250 g pieczarek
- 250 g kapusty kiszonej
- duża cebula
- 100 g masła roztopionego
- 3-4 łyżki oleju
- bułka tarta
- jajko
- pieprz i sól
WYKONANIE:
- Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę gotować przez 30-40 minut. Następnie odcedzić i pokroić nożem.
- Na patelnię wlać olej, podsmażyć cebulkę z pieczarkami. Na koniec dodać kapustę, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć razem jeszcze przez chwilę.
- Wziąć jeden płat ciasta filo, posmarować masłem i posypać łyżką bułki tartej. Nałożyć kolejny arkusz ciasta i powtarzać tę czynność do wykończenia ciasta.
- Na koniec, przy krótszym boku, wyłożyć wzdłuż farsz pieczarkowy (uformować walec) i zwinąć w roladę. Posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
- Ciasto ponacinać z wierzchu nożem na kawałki jakie będziemy chcieli kroić po upieczeniu.
- Roladę ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać pokrojone w kawałki.
Ciekawy pomysł. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuń