Kolejne danie z kuchni indyjskiej, którą ostatnio pokochałam z całą rodziną. Ryż cytrynowy! Może stanowić dodatek do dania głównego jak i być osobnym daniem wegetariańskim. Przepis ze strony Smak Indii.
SKŁADNIKI:
- szklanka ryżu basmati
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- zielona papryczka chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/5 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki orzeszków nerkowca
- 2 łyżki rodzynek
- natka kolendry
WYKONANIE:
- Ryż namoczyć w wodzie na 15 minut. Wypłukać i odcedzić. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej i zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 8 minut.
- Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej i wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodać orzeszki ziemne, nerkowce, chili i smażyć całość przez ok. jedną minutę cały czas mieszając.
- Następnie dodać rodzynki, kurkumę oraz curry. Podsmażyć przez kolejną minutę.
- Na koniec wrzucić ugotowany ryż i polać sokiem z cytryny. Smażyć do momentu, aż ryż będzie gorący cały czas mieszając łyżką drewnianą, aby potrawa nie przywarła do patelni.
- Gotowy ryż posypać posiekaną natką kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz