środa, 20 kwietnia 2016

Ryż Cytrynowy

Ryż Cytrynowy

Ryż Cytrynowy
Kolejne danie z kuchni indyjskiej, którą ostatnio pokochałam z całą rodziną. Ryż cytrynowy! Może stanowić dodatek do dania głównego jak i być osobnym daniem wegetariańskim. Przepis ze strony Smak Indii.


SKŁADNIKI:



    • szklanka ryżu basmati
    • sok z jednej cytryny
    • 2 łyżki oleju
    • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
    • zielona papryczka chili
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • 1/5 łyżeczki curry
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 łyżki orzeszków ziemnych
    • 2 łyżki orzeszków nerkowca
    • 2 łyżki rodzynek
    • natka kolendry

WYKONANIE:

  1. Ryż namoczyć w wodzie na 15 minut. Wypłukać i odcedzić. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej i zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 8 minut.
  2. Papryczkę chili pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej i wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodać orzeszki ziemne, nerkowce, chili i smażyć całość przez ok. jedną minutę cały czas mieszając.
  4. Następnie dodać rodzynki, kurkumę oraz curry. Podsmażyć przez kolejną minutę.
  5. Na koniec wrzucić ugotowany ryż i polać sokiem z cytryny. Smażyć do momentu, aż ryż będzie gorący cały czas mieszając łyżką drewnianą, aby potrawa nie przywarła do patelni.
  6. Gotowy ryż posypać posiekaną natką kolendry.

SMACZNEGO :)


obiad ryż basmanti cytryna olej gorczyca chili kurkuma curry sól orzeszki ziemne nerkowce rodzynki kolendra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons