Przepyszne włoskie ciasteczka na bazie serka ricotta, nadziewane konfiturą wiśniową. Przepis ze strony "Moje pasje".
SKŁADNIKI:
- 220 g sera ricotta
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka cukru pudru + odrobina do posypania
- konfitura wiśniowa
WYKONANIE:
- Ser ricotta, mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól umieścić na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i uformować placuszki o grubości 2 cm. Ciasto poprzekładać folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
- Rozwałkować na plaster o grubości 0.5 cm. Pokroić na kwadraty o boku 7-8 cm. Nakładać na środku konfiturę wiśniową i składać w trójkąty. Boki zlepiać widelcem oprószonym mąką.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz