czwartek, 21 kwietnia 2016

Fagottini di Ricotta - Włoskie Ciasteczka

Fagottini di Ricotta - Włoskie Ciasteczka

Fagottini di Ricotta - Włoskie Ciasteczka
Przepyszne włoskie ciasteczka na bazie serka ricotta, nadziewane konfiturą wiśniową. Przepis ze strony "Moje pasje".

włoaskie ciasteczka

SKŁADNIKI:



    • 220 g sera ricotta
    • 250 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • łyżka cukru pudru + odrobina do posypania
    • konfitura wiśniowa

WYKONANIE:

  1. Ser ricotta, mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól umieścić na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i uformować placuszki o grubości 2 cm. Ciasto poprzekładać folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
  2. Rozwałkować na plaster o grubości 0.5 cm. Pokroić na kwadraty o boku 7-8 cm. Nakładać na środku konfiturę wiśniową i składać w trójkąty. Boki zlepiać widelcem oprószonym mąką.
  3. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasteczka ricotta mąka masło proszek do pieczenia sól cukier puder konfitura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons