Chai Masala to indyjska herbata z dodatkiem mleka oraz rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Przepis nie tylko na napar, ale także na mieszankę przypraw.
SKŁADNIKI:
- Masala:
- 80 g pieprzu czarnego
- 60 g imbiru mielonego
- 30 g cynamonu
- 30 g kardamonu
- 30 g goździków
- 30 g gałki muszkatałowej
- Chai Masala:
- 1/2 szklanki mleka 3%
- 1/2 szklanki wody
- łyżeczka cukru lub miodu
- łyżeczka liści herbaty indyjskiej
- 1/4-1/8 łyżeczki Masali
WYKONANIE:
- Wszystkie przyprawy na Masalę włożyć do młynka i zmielić. Przechowywać szczelnie zamknięte w szkladnym pojemniku.
- Mleko, wodę, liście herbaty oraz masalę włożyć do garnka i zagotować co chwilę mieszając.
- Przecedzić przez sitko, dodać cukier i podawać na ciepło.
Przyznam szczerze że z mlekiem to już mi ciężko wypić :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń