piątek, 8 kwietnia 2016

Chai Masala

Chai Masala

Chai Masala
Chai Masala to indyjska herbata z dodatkiem mleka oraz rozgrzewających i aromatycznych przypraw. Przepis nie tylko na napar, ale także na mieszankę przypraw.


SKŁADNIKI:



  • Masala:
    • 80 g pieprzu czarnego
    • 60 g imbiru mielonego
    • 30 g cynamonu
    • 30 g kardamonu
    • 30 g goździków
    • 30 g gałki muszkatałowej
  • Chai Masala:
    • 1/2 szklanki mleka 3%
    • 1/2 szklanki wody
    • łyżeczka cukru lub miodu
    • łyżeczka liści herbaty indyjskiej
    • 1/4-1/8 łyżeczki Masali

WYKONANIE:

  1. Wszystkie przyprawy na Masalę włożyć do młynka i zmielić. Przechowywać szczelnie zamknięte w szkladnym pojemniku.
  2. Mleko, wodę, liście herbaty oraz masalę włożyć do garnka i zagotować co chwilę mieszając.
  3. Przecedzić przez sitko, dodać cukier i podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)






herbata pieprz imbir cynamon kardamon goździki gałka maszkatałowa mleko woda cukier herbata

1 komentarz:

  1. Przyznam szczerze że z mlekiem to już mi ciężko wypić :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons