Delikatny i puszysty serniczek z mielonymi migdałami, na kruchym spodzie. Idealny do herbatki.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru kryształ
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- Sernik:
- 500 g sera białego zmielonego 3x
- 100 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 3/4 szklanki cukru pudru
- budyń śmietankowy bez cukru
- 4 jajka
WYKONANIE:
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.
- Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać ser, śmietanę, budyń śmietankowy i zmielone migdały. Na koniec dodać pianę z białek i połączyć delikatnie łyżką.
- Masę serową wlać na podpieczone ciasto i piec razem 60 minut w temperaturze 160°C. Przykryć folią aluminiową w tracie pieczenia jeśli wierzch się zarumieni. Wystudzić.
- Z wierzchu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Też wolę sernik ze śmietaną niż z masłem, jest o wiele smaczniejszy, delikatniejszy. A Twój Mariola się pięknie udał :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję jego smak i zapach :)myy pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerniczek smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek. Poproszę kawałek :-)
OdpowiedzUsuń