wtorek, 12 kwietnia 2016

Sernik Migdałowy

Sernik Migdałowy

Sernik Migdałowy
Delikatny i puszysty serniczek z mielonymi migdałami, na kruchym spodzie. Idealny do herbatki.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • szklanka mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 żółtka
  • Sernik:
    • 500 g sera białego zmielonego 3x
    • 100 g zmielonych migdałów
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • budyń śmietankowy bez cukru
    • 4 jajka

WYKONANIE:

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.
  2. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać ser, śmietanę, budyń śmietankowy i zmielone migdały. Na koniec dodać pianę z białek i połączyć delikatnie łyżką.
  5. Masę serową wlać na podpieczone ciasto i piec razem 60 minut w temperaturze 160°C. Przykryć folią aluminiową w tracie pieczenia jeśli wierzch się zarumieni. Wystudzić.
  6. Z wierzchu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

ciasto mąka masło cukier proszek do pieczenia jajka twaróg migdały śmietana cukier puder budyń

5 komentarzy:

  1. Też wolę sernik ze śmietaną niż z masłem, jest o wiele smaczniejszy, delikatniejszy. A Twój Mariola się pięknie udał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję jego smak i zapach :)myy pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sernik :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały serniczek. Poproszę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons