wtorek, 20 października 2015

Garam Masala

Garam Masala

Garam Masala
Aromatyczna przyprawa garam masala ("gorące przyprawy") pochodząca z  Indii. Wykorzystywana jest do przyrządzania tradycyjnych potraw w tym regionie. Mieszankę można znaleźć w naszych sklepach, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo w domu. Obowiązkowo przyprawy muszą być prażone na suchej patelni przed zmieleniem. Wtedy wydobywamy z nich smak i intensywny aromat. Garam masala możemy używać do przyrządzania mięs, sosów i marynat.


SKŁADNIKI:



    • 6 łyżek pieprzu czarnego
    • 6 łyżek kminu czarnego
    • 6 łyżek kolendry nasion
    • 3 cm laski cynamonu
    • 1.5 łyżki goździków
    • 1 łyżka gałki muszkatołowej
    • 2.5 łyżeczki kardamonu
    • 2 łyżki liści laurowych

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i prażyć na sucho przez kilka minut. Wystudzić.
  2. Wystudzić i zmielić na proszek.
  3. Przechowywać w szczelnym i suchym słoiku do 4 miesięcy.

SMACZNEGO :)

przyprawa pieprz kmin kolendra cynamon goździki gałka muszkatałowa kardamon liść laurowy

2 komentarze:

Sharing Buttons