Aromatyczna przyprawa garam masala ("gorące przyprawy") pochodząca z Indii. Wykorzystywana jest do przyrządzania tradycyjnych potraw w tym regionie. Mieszankę można znaleźć w naszych sklepach, ale najlepsza jest przygotowana na świeżo w domu. Obowiązkowo przyprawy muszą być prażone na suchej patelni przed zmieleniem. Wtedy wydobywamy z nich smak i intensywny aromat. Garam masala możemy używać do przyrządzania mięs, sosów i marynat.
SKŁADNIKI:
- 6 łyżek pieprzu czarnego
- 6 łyżek kminu czarnego
- 6 łyżek kolendry nasion
- 3 cm laski cynamonu
- 1.5 łyżki goździków
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 2.5 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki liści laurowych
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i prażyć na sucho przez kilka minut. Wystudzić.
- Wystudzić i zmielić na proszek.
- Przechowywać w szczelnym i suchym słoiku do 4 miesięcy.
też robię swoją mieszanką :)
OdpowiedzUsuńwłasnej produkcji najlepsza :)
Usuń