Jagnięcina Dopiaza to danie przyrządzone z dużą ilości cebuli. Pierwszą część kroimy w piórka i usmażoną dodajemy pod koniec procesu duszenia. Drugą kroimy w kostkę i dusimy razem z jagnięciną. Dodatek aromatycznych przypraw nadaje potrawie niezwykły smak. Dopiazę można również przygotować z innych mięs. Ja wybrałam jednak wersję klasyczną.
SKŁADNIKI:
- 800 g jagnięciny
- 5 cebul
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru (świeżego)
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili
- 6 goździków
- 8 strączów kardamonu
- 2-3 kawałki kory cynamonowej
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 150 g jogurtu greckiego
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka soli
- pęczek natki kolendry
WYKONANIE:
- Mięso pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać. Połowę pokroić w piórka, a drugą połowę w kostkę.
- Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
- Ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka na lekko brązowy kolor. Odstawić na później.
- Na patelnię wlać pozostałą część oleju i dodać przyprawy: cynamon, goździki, kardamon oraz pieprz i smażyć przez około minutę.
- Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać czosnek, imbir, sól, kolendrę, kminek, kurkumę oraz chili. Podsmażyć cały czas mieszając.
- Dodać mięso i smażyć z obu stron przez 4 minuty.
- Do mięsa dodać pokrojone pomidory i pół szklanki wody. Przykryć i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Następnie dodać jogurt i smażyć razem przez 3 minuty.
- Na koniec dodać sok z cytryny i cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć, do momentu, aż uzyskamy gęsty sos.
- Gotowe danie posypać pokrojoną natką kolendry i podawać z chlebkiem naan lub ryżem.
Napiszę tak, nie jestem fanką jagnięciny ale bym się skusiła na Twoje jedzonko, Pozdrawiam Mariola :)
OdpowiedzUsuńElu można zrobić również z kurczaka lub wieprzowiny :)
Usuń