piątek, 29 kwietnia 2016

Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza)

Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza)

Jagnięcina Dopiaza (Lamb Dopiaza)
Jagnięcina Dopiaza to danie przyrządzone z dużą ilości cebuli. Pierwszą część kroimy w piórka i usmażoną dodajemy pod koniec procesu duszenia. Drugą kroimy w kostkę i dusimy razem z jagnięciną. Dodatek aromatycznych przypraw nadaje potrawie niezwykły smak. Dopiazę można również przygotować z innych mięs. Ja wybrałam jednak wersję klasyczną.

Lamb Dopiaza

SKŁADNIKI:



    • 800 g jagnięciny
    • 5 cebul
    • 2 pomidory
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżka startego imbiru (świeżego)
    • 2 łyżki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/3 łyżeczki chili
    • 6 goździków
    • 8 strączów kardamonu
    • 2-3 kawałki kory cynamonowej
    • 8 ziaren pieprzu czarnego
    • 150 g jogurtu greckiego
    • 6 łyżek oleju
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • łyżeczka soli
    • pęczek natki kolendry


WYKONANIE:

  1. Mięso pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać. Połowę pokroić w piórka, a drugą połowę w kostkę.
  3. Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
  4. Ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka na lekko brązowy kolor. Odstawić na później.
  6. Na patelnię wlać pozostałą część oleju i dodać przyprawy: cynamon, goździki, kardamon oraz pieprz i smażyć przez około minutę.
  7. Następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć do zeszklenia.
  8. Dodać czosnek, imbir, sól, kolendrę, kminek, kurkumę oraz chili. Podsmażyć cały czas mieszając.
  9. Dodać mięso i smażyć z obu stron przez 4 minuty.
  10. Do mięsa dodać pokrojone pomidory i pół szklanki wody. Przykryć i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  11. Następnie dodać jogurt i smażyć razem przez 3 minuty.
  12. Na koniec dodać sok z cytryny i cebulę pokrojoną w piórka. Smażyć, do momentu, aż uzyskamy gęsty sos.
  13. Gotowe danie posypać pokrojoną natką kolendry i podawać z chlebkiem naan lub ryżem.

SMACZNEGO :)

obiad jagnięcina cebula pomidory czosnek imbir kolendra kmin kurkuma chili goździki kardamon cynamon pieprz jogurt olej cytryna sól

2 komentarze:

  1. Napiszę tak, nie jestem fanką jagnięciny ale bym się skusiła na Twoje jedzonko, Pozdrawiam Mariola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu można zrobić również z kurczaka lub wieprzowiny :)

      Usuń

Sharing Buttons