środa, 2 marca 2016

Makaron 4 Sery

Makaron 4 Sery

Makaron 4 Sery
Ten pyszny przepis pochodzi od samego Michel Moran. A danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


SKŁADNIKI:



    • 300 g makaronu penne
    • 2 szalotki
    • 50 g sera gorgonzola
    • 50 sera koziego
    • 50 g sera gruyere
    • 50 g parmezanu
    • 50 ml wina białego wytrawnego
    • 70 ml rosołu warzywnego
    • 70 ml śmietanki kremówki 30%
    • oliwa z oliwek
    • pieprz biały mielony
    • majeranek
    • sól


WYKONANIE:

  1. Ser parmezan i gruyere zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ser kozi i gorgonzolę pokroić w kostkę.
  2. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Makaron penne ugotować al dente w osolonej wodzie.
  4. W osobnym garnku zeszklić cebulę na oliwie. Wlać wino oraz rosół i zredukować sos.
  5. Następnie doprawić majerankiem, wlać śmietankę i wymieszać.
  6. Dodać ser kozi i gorgonzolę cały czas mieszając. Następnie małymi porcjami dodawać pozostałe sery mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem białym.

SMACZNEGO :)

obiad penne szalotka gorgonzola ser kozi ser gruyere parmezan wino rosół śmietanka oliwa pieprz biały majeranek sól

1 komentarz:

Sharing Buttons