Szybki mazurek do przyrządzenia razem z dziećmi - jest mnóstwo zabawy podczas dekorowania :). Ozdoby mogą być odowolne: z bakalii, orzechów i dekoracyjnych posypek. Udanej zabawy!
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła zimnego
- łyżeczka olejku waniliowego
- Dodatki:
- puszka masy kajmakowej
- dżem kwaskowy (np. porzeczkowy)
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- orzechy włoskie
- suszona żurawina
- rodzynki
- suszone ananasy
- ozdoby czekoladowe
- ozdoby cukrowe
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę.
- Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lekko podsypując mąką. Starać się nadać ciastu kształt prostokąta. Następnie nożem wyciąć kształt jajka i nakłuć widelcem.
- Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 160ºC do zarumienienia. Wystudzić.
- Mazurka posmarować dżemem. Do worka włożyć masę kajmakową i nałożyć tylkę w kształcie gwiazdki. Udekorować brzegi i zrobić ozdobne szlaczki w środku. Przyozdobić ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz