niedziela, 9 kwietnia 2017

Mazurek Pomarańczowy

Mazurek Pomarańczowy

Mazurek Pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy to połączenie gorzko-słodkiej masy z cytrusów oraz kruchego ciasta. U mnie zyskał wielu wielbicieli. Taki słoneczny kolor pięknie prezentuje się na świątecznym stole.


SKŁADNIKI:



  • Składniki na ciasto kruche:
    • 300 g mąki pszennej
    • 50 g cukru pudru
    • 150 g masła
    • łyżka kwaśnej śmietany 18%
    • 2 żółtka
    • szczypta soli
  • Masa pomarańczowa:
    • 3 pomarańcze
    • cytryna
    • 200 g cukru

WYKONANIE:

  1. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać schłodzone masło i posiekać nożem składniki.
  2. Następnie dodać żółtka, cukier puder, kwaśną śmietanę oraz sól i zagnieść składniki na ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie foremka tortowa 24 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem.
  4. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć i wystudzić.
  5. Pomarańcze oraz cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę z cytryny i pomarańczy obrać (bez białej części). Miąższ pokroić w kostkę (bez błonek). Skórki i miąższ włożyć do blendera i zmiksować.
  6. Miąższ z cytrusów umieścić w garnku, dodać cukier i gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić i przełożyć na ciasto kruche. Ozdobić migdałami.

SMACZNEGO :)

ciasta mąka cukier masło śmietana jajka sól pomarańcze cytryny

1 komentarz:

Sharing Buttons