Mazurek pomarańczowy to połączenie gorzko-słodkiej masy z cytrusów oraz kruchego ciasta. U mnie zyskał wielu wielbicieli. Taki słoneczny kolor pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
SKŁADNIKI:
- Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g masła
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Masa pomarańczowa:
- 3 pomarańcze
- cytryna
- 200 g cukru
WYKONANIE:
- Mąkę wsypać na stolnicę, dodać schłodzone masło i posiekać nożem składniki.
- Następnie dodać żółtka, cukier puder, kwaśną śmietanę oraz sól i zagnieść składniki na ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie foremka tortowa 24 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem.
- Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć i wystudzić.
- Pomarańcze oraz cytryny sparzyć i wyszorować. Skórkę z cytryny i pomarańczy obrać (bez białej części). Miąższ pokroić w kostkę (bez błonek). Skórki i miąższ włożyć do blendera i zmiksować.
- Miąższ z cytrusów umieścić w garnku, dodać cukier i gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić i przełożyć na ciasto kruche. Ozdobić migdałami.
Oj tak, wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń