Urocze mini mazurki z nadzieniem orzechowym. Pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. Udekorowane małymi jajeczkami są hitem wśród smakołyków. A dzieci wprost je uwielbiają.
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa Orzechowa:
- 200 g masła
- 120 g miodu
- 4 łyżki cukru brązowego
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g posiekanych orzechów włoskich
- Dodatkowo:
- jajeczka kolorowe
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Na koniec dodać jajka i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin ciasto do lodówki.
- Od ciasta odrywać małe porcje i wykładać nimi foremki talaterek. Ciasto nakłuć widelcem.
- Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z foremek i wystudzić.
- W garnku podgrzać masło, cukier brązowy oraz miód. Mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Przestudzić, dodać śmietankę kremówkę oraz orzechy. Wymieszać i nakładać nadzienie orzechowe do talaretek. Przyozdobić jajeczkami cukrowymi.
urocze:)
OdpowiedzUsuń