środa, 5 kwietnia 2017

Mini Mazurki Orzechowe

Mini Mazurki Orzechowe

Mini Mazurki Orzechowe
Urocze mini mazurki z nadzieniem orzechowym. Pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. Udekorowane małymi jajeczkami są hitem wśród smakołyków. A dzieci wprost je uwielbiają.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 300 g masła
    • 150 g cukru pudru
    • 2 jajka
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 350 g mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
  • Masa Orzechowa:
    • 200 g masła
    • 120 g miodu
    • 4 łyżki cukru brązowego
    • 70 ml śmietanki kremówki 30%
    • 400 g posiekanych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
    • jajeczka kolorowe

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodać masło i posiekać składniki nożem. Na koniec dodać jajka i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin ciasto do lodówki.
  2. Od ciasta odrywać małe porcje i wykładać nimi foremki talaterek. Ciasto nakłuć widelcem.
  3. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z foremek i wystudzić.
  4. W garnku podgrzać masło, cukier brązowy oraz miód. Mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Przestudzić, dodać śmietankę kremówkę oraz orzechy. Wymieszać i nakładać nadzienie orzechowe do talaretek. Przyozdobić jajeczkami cukrowymi.

SMACZNEGO :)

ciasteczka masło cukier jajka cukier waniliowy mąka proszek do pieczenia sól miód cukier brązowy śmietanka kremówka orzechy włoskie

1 komentarz:

Sharing Buttons