Delikatny i kremowy pasztet z konfiturą z żurawiny oraz wina.
SKŁADNIKI:
- 800 g mięsa z karkówki
- 200 g boczku surowego
- 200 g wątróbki wieprzowej lub z kurczaka
- 4 plasterki słoniny
- marchewka
- pietruszka korzeń
- 1/4 selera korzeń
- cebula
- 3 grzyby suszone
- 3 jajka
- bułka kajzerka
- 250 ml czerwonego wina
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki konfitury z żurawiny
- olej
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- łyżeczka kolendry mielonej
- szczypta zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i opłukać. Do garnka włożyć: pokrojoną karkówkę, boczek, warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotować 1.5 h do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Kajzerkę namoczyć w wywarze z mięsa.
- Wątróbkę oczyścić i pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać wątróbkę i smażyć razem jeszcze przez 5 minut.
- Mięso, wątróbkę, grzyby oraz kajzerkę zmielić w maszynie. Dodać jajka, sól, pieprz, imbir, kolendrę oraz gałkę muszkatołową. Masę wyrobić ręcznie i przełożyć do posmarowanej olejem formy. Z wierzchu przykryć plasterkami słoniny.
- Piec przez godzinę w temperaturze 180°C. Wyjąć i ostudzić.
- Do wina wsypać goździki, cynamon, imbir i dodać konfiturę z żurawiny. Całość podgrzać i gotować na małym ogniu by alkohol odparował. W winie rozpuścić żelatynę i wystudzić
- Z pasztetu zdjąć słoninę, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.
domowy pasztet jest najlepszy na świecie:)
OdpowiedzUsuńnigdy dotąd nie robiłam pasztetu, ten Twój wygląda zachwycająco! muszę się kiedyś skusić i przygotowac podobny
OdpowiedzUsuń