Co powiecie na rybkę? Dzisiaj przygotowana w aromatycznym sosie, zapiekana z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 500 g filetów z ryby (np. helibut)
- 400 g ryżu paraboiled
- 250 ml wina białego wytrawnego
- 2 cebule czerwone
- 3 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 100 ml śmietany kwaśnej 10%
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki papryczki chili
- 1/3 łyżeczki bazylii
- pęczek szczypiorku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Z filetów wyciągnąć ości. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Wrzucić rybę i gotować przez 7 minut, a następnie odcedzić.
- Marchewkę obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę, wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować przez 5 minut, a następnie odcedzić.
- Ryż ugotować do miękkości.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na 3 łyżkach oliwy z oliwek.
- Do cebuli dodać miód, musztardę paprykę słodką oraz chili. Smażyć razem przez chwilę, a następnie dodać pokrojoną na kawałki rybę, marchew, bazylię, pieprz oraz wino i dusić razem, aż wino zredukuje się do sosu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami.
- Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą z oliwek. Na dno ułożyć ryż, a następnie rybę z warzywami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
- Podawać posypaną szczypiorkiem.
Bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń