wtorek, 4 kwietnia 2017

Ryba Zapiekana z Ryżem

Ryba Zapiekana z Ryżem

Ryba Zapiekana z Ryżem
Co powiecie na rybkę? Dzisiaj przygotowana w aromatycznym sosie, zapiekana z ryżem.


SKŁADNIKI:



    • 500 g filetów z ryby (np. helibut)
    • 400 g ryżu paraboiled
    • 250 ml wina białego wytrawnego
    • 2 cebule czerwone
    • 3 marchewki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1/2 szklanki mrożonego groszku
    • 100 ml śmietany kwaśnej 10%
    • 3 łyżki musztardy stołowej
    • 2 łyżki miodu
    • łyżeczka papryki w proszku
    • 1/3 łyżeczki papryczki chili
    • 1/3 łyżeczki bazylii
    • pęczek szczypiorku
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz


WYKONANIE:

  1. Z filetów wyciągnąć ości. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Wrzucić rybę i gotować przez 7 minut, a następnie odcedzić.
  2. Marchewkę obrać i pokroić w grubą kostkę. W garnku zagotować wodę, wrzucić marchewkę z groszkiem i gotować przez 5 minut, a następnie odcedzić.
  3. Ryż ugotować do miękkości.
  4. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć na 3 łyżkach oliwy z oliwek.
  5. Do cebuli dodać miód, musztardę paprykę słodką oraz chili. Smażyć razem przez chwilę, a następnie dodać pokrojoną na kawałki rybę, marchew, bazylię, pieprz oraz wino i dusić razem, aż wino zredukuje się do sosu. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą z oliwek. Na dno ułożyć ryż, a następnie rybę z warzywami.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut.
  8. Podawać posypaną szczypiorkiem.

SMACZNEGO :)

obiad ryba ryż parboiled wino białe wytrawne cebula czerwona marchewka czosnek groszek śmietana musztarda miód papryka słodka chili bazylia szczypiorek oliwa sól pieprz

2 komentarze:

Sharing Buttons