piątek, 7 kwietnia 2017

Jajka Faszerowane Łososiem i Pieczarkami

Jajka Faszerowane Łososiem i Pieczarkami

Jajka Faszerowane Łososiem i Pieczarkami
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Dzisiaj dwie przepyszne propozycje: z łososiem i z pieczarkami. Które Wam bardziej smakują?


SKŁADNIKI:



  • Jajka z Łososiem:
    • 8 jajek
    • 100 g wędzonego łososia
    • 2 łyżki serka typu Almette
    • 1-2 łyżki majonezu
    • łyżeczka musztardy
    • 1/2 cytryny
    • sól i pieprz
  • Jajka z Pieczarkami:
    • 8 jajek
    • 300 g pieczarek
    • mała cebula
    • pół pęczka natki pietruszki
    • łyżka masła
    • sól i pieprz
    • 2-3 łyżki majonezu

WYKONANIE:


Jajka z Łososiem:
  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Wykroić 1/3 jajka od góry, przez otwór wyciągnąć żółtka. Ściąć białko od spodu, aby jajka stały równo.
  2. Łososia wrzucić do blendera, dodać żółtka, odkrojone białka oraz serek. Dodać musztardę, majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz (opcjonalnie kroplę koncentratu barszczu czerwonego) i wymieszać.
  3. Jajka napełnić przygotowanym musem łososiowym. Ułożyć na półmisku i udekorować.
Jajka z Pieczarkami:
  1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół, wyjąć żółtka.
  2. Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i dodać pieczarki. Doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć, a następnie wystudzić.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  6. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, natkę pietruszki, majonez i wymieszać dokładnie.
  7. Połówki jajek napełniać farszem. Udekorować.

SMACZNEGO :)


przystawka jajka łosoś serek majonez musztarda cytryny sól pieprz jajka pieczarki cebula natka pietruszki masło

1 komentarz:

  1. Na pewno skorzystam z przepisu tylko łososia muszę zamienić bo córka nie lubi pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons