Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Dzisiaj dwie przepyszne propozycje: z łososiem i z pieczarkami. Które Wam bardziej smakują?
SKŁADNIKI:
- Jajka z Łososiem:
- 8 jajek
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki serka typu Almette
- 1-2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- Jajka z Pieczarkami:
- 8 jajek
- 300 g pieczarek
- mała cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka masła
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
WYKONANIE:
Jajka z Łososiem:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Wykroić 1/3 jajka od góry, przez otwór wyciągnąć żółtka. Ściąć białko od spodu, aby jajka stały równo.
- Łososia wrzucić do blendera, dodać żółtka, odkrojone białka oraz serek. Dodać musztardę, majonez, sok z cytryny, sól oraz pieprz (opcjonalnie kroplę koncentratu barszczu czerwonego) i wymieszać.
- Jajka napełnić przygotowanym musem łososiowym. Ułożyć na półmisku i udekorować.
Jajka z Pieczarkami:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół, wyjąć żółtka.
- Pieczarki oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i dodać pieczarki. Doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć, a następnie wystudzić.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Żółtka rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, natkę pietruszki, majonez i wymieszać dokładnie.
- Połówki jajek napełniać farszem. Udekorować.
Na pewno skorzystam z przepisu tylko łososia muszę zamienić bo córka nie lubi pozdrawiam
OdpowiedzUsuń