czwartek, 3 września 2015

Tarta Cytrynowa z Daim

Tarta Cytrynowa z Daim

Tarta Cytrynowa z Daim
Tarta na spodzie z herbatników czekoladowych i batonikiem Daim, przełożona kremem o smaku intensywnie cytrynowym, polana polewą czekoladowym. Ciasto jest bardzo smaczne i orzeźwiające.  Przepis z gazety "Moje Gotowanie".


SKŁADNIKI:



  • Składniki na spód:
    • 300 g herbatników czekoladowych
    • 2 batoniki Daim 28 g
    • łyżka kakao w proszku
    • 50 g masła
  • Nadzienie:
    • 4 cytryny: skórka + sok
    • 200 ml śmietanki kremówki 30%
    • 5 jajek
    • szklanka cukru pudru
  • Polewa:
    • 50 g czekolady gorzkiej
    • batonik Daim 14 g
    • 60 ml śmietanki kremówki
    • łyżka miodu


WYKONANIE:

  1. Herbatniki oraz batoniki Daim wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać kakao oraz masło i ponownie zmiksować. Ciastem wykleić formę na tartę (23 cm średnicy). Ponakłówać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Przykryć pergaminem, położyć na nim obciążniki i piec przez 15 minut w temperaturze 160°C. Usunąć obciążniki i piec przez kolejne 10-15 minut. Wystudzić.
  2. Szklankę soku z cytryny wlać do rondla razem ze skórką, dolać śmietankę i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  3. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlać cienkim strumieniem do rondla cały czas mieszając. Podgrzewać do momentu, aż krem zgęstnieje.
  4. Lekko wystudzony krem wlać na spód. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
  5. Czekoladę gorzką i batonika Daim połamać na małe kawałki. Włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać śmietankę kremówkę oraz miód i mieszać razem do połączenia składników. Udekorować tartę cienkim strumieniem. Ponownie schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO :)

ciasto herbatniki batoniki kakao masło cytryny śmietanka jajka cukier puder czekolada miód

6 komentarzy:

Sharing Buttons