Tarta na spodzie z herbatników czekoladowych i batonikiem Daim, przełożona kremem o smaku intensywnie cytrynowym, polana polewą czekoladowym. Ciasto jest bardzo smaczne i orzeźwiające. Przepis z gazety "Moje Gotowanie".
SKŁADNIKI:
- Składniki na spód:
- 300 g herbatników czekoladowych
- 2 batoniki Daim 28 g
- łyżka kakao w proszku
- 50 g masła
- Nadzienie:
- 4 cytryny: skórka + sok
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- batonik Daim 14 g
- 60 ml śmietanki kremówki
- łyżka miodu
WYKONANIE:
- Herbatniki oraz batoniki Daim wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać kakao oraz masło i ponownie zmiksować. Ciastem wykleić formę na tartę (23 cm średnicy). Ponakłówać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Przykryć pergaminem, położyć na nim obciążniki i piec przez 15 minut w temperaturze 160°C. Usunąć obciążniki i piec przez kolejne 10-15 minut. Wystudzić.
- Szklankę soku z cytryny wlać do rondla razem ze skórką, dolać śmietankę i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
- Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlać cienkim strumieniem do rondla cały czas mieszając. Podgrzewać do momentu, aż krem zgęstnieje.
- Lekko wystudzony krem wlać na spód. Odstawić do schłodzenia na kilka godzin.
- Czekoladę gorzką i batonika Daim połamać na małe kawałki. Włożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać śmietankę kremówkę oraz miód i mieszać razem do połączenia składników. Udekorować tartę cienkim strumieniem. Ponownie schłodzić w lodówce.
Cytrynowa tarta, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam :)
UsuńTo ja poproszę porcyjkę, a może i dwie. :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńMniaaam! Aż ślinka cieknie-cudeńko:)
OdpowiedzUsuńwaw ! musi być przepyszna !
OdpowiedzUsuń