wtorek, 28 marca 2017

Krokiety z Pieczarkami i Serem

Krokiety z Pieczarkami i Serem

Krokiety z Pieczarkami i Serem
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu krokiety. Idealne na szybki, bezmięsny obiad. Najlepiej smakują podane z barszczem czerwonym.


SKŁADNIKI:



  • Ciasto na naleśniki:
    • 200 g mąki pszennej
    • szklanka mleka
    • szklanka wody
    • jajko
    • olej
  • Farsz:
    • 600 g pieczarek
    • 150 g sera żółtego
    • 2 cebule
    • łyżka masła
    • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
    • 2 jajka
    • buła tarta
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować dokładnie w misce. Na koniec dodać łyżkę oleju i połączyć z ciastem.
  2. Smażyć cienkie naleśniki na patelni z odrobiną oleju.
  3. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dalej smażyć razem. Doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wystudzonych pieczarek i wymieszać razem.
  7. Na naleśniki nakładać farsz pieczarkowy i zwijać jak krokiety. Następnie obtoczyć w jajku roztrzepanym z solą oraz pieprzem. Na koniec obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor.

SMACZNEGO :)

obiad mąka mleko woda jajka olej pieczarki ser żółty cebula masło sól pieprz bułka tarta

4 komentarze:

Sharing Buttons