Krewetki w chrupiącej i pikantnej panierce podane z ulubionym sosem. Idealna przekąska na ciepło lub na zimno.
SKŁADNIKI:
- opakowanie krewetek
- 3/4 szklanki bułki tartej
- łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- duże jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Krewetki rozmrozić i oczyścić razem z ogonkami. Przelać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym.
- W misce wymieszać: bułkę tartą, mąkę, słodką paprykę, chili, pieprz kajeński, pieprz czarny, sól oraz czosnek granulowano.
- W osobnej misce roztrzepać jajko.
- Krewetki kolejno obtaczać w jajku, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju przez 3 minuty.
- Upieczone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem.
Krewetki w bułce tartej ? Jakoś sobie tego nie wyobrażam... A jednak! Wyglądają cudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/