Pyszne ciasto bez pieczenia. Pięknie wygląda i bardzo łatwo się je przygotowuje. Polecam :).
SKŁADNIKI:
- 350 g herbatników kakaowych Petit Beurre
- 1 l śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- 500 g dżemu z czarnej porzeczki
- 12 sztuk Raffaello
WYKONANIE:
- Żelatynę zalać 50 ml zimniej wody i ostawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać na palniku i rozpuścić mieszając (Nie doprowadzić do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
- W dużej misce ubić śmietankę z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i likierem. Na koniec dodać żelatynę.
- Krem podzielić na 4 części.
- Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W formie układać kolejno następujące warstwy: herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, masa śmietankowa, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, masa śmietanowa, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, masa śmietankowa, herbatniki, masa śmietankowa.
- Posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi i wstawić na 5 godzin do lodówki.
- Przyozdobić połówkami Raffaello.
Idealne ciasto, szybko i smacznie :) Uwielbiam ciasta z mascarpone.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta, Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńno wygląda super !
OdpowiedzUsuń