wtorek, 7 lutego 2017

Zebra Kokosowa z Czarną Porzeczką

Zebra Kokosowa z Czarną Porzeczką

Zebra Kokosowa z Czarną Porzeczką
Pyszne ciasto bez pieczenia. Pięknie wygląda i bardzo łatwo się je przygotowuje. Polecam :).


SKŁADNIKI:



    • 350 g herbatników kakaowych Petit Beurre
    • 1 l śmietanki kremówki 30%
    • 150 g serka mascarpone
    • 7 łyżek cukru pudru
    • 3 łyżki likieru kokosowego
    • 4 łyżeczki żelatyny w proszku
    • 5 łyżek wiórek kokosowych
    • 500 g dżemu z czarnej porzeczki
    • 12 sztuk Raffaello

WYKONANIE:

  1. Żelatynę zalać 50 ml zimniej wody i ostawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać na palniku i rozpuścić mieszając (Nie doprowadzić do wrzenia, gdyż żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
  2. W dużej misce ubić śmietankę z cukrem pudrem, serkiem mascarpone i likierem. Na koniec dodać żelatynę.
  3. Krem podzielić na 4 części.
  4. Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. W formie układać kolejno następujące warstwy: herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, masa śmietankowa, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, masa śmietanowa, herbatniki, dżem z czarnej porzeczki, masa śmietankowa, herbatniki, masa śmietankowa.
  6. Posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi i wstawić na 5 godzin do lodówki.
  7. Przyozdobić połówkami Raffaello.

SMACZNEGO :)

ciasto herbatniki śmietanka kremówka mascarpone cukier puder likier kokosowy żelatyna wiórki kokosowe dżem z czarnej porzeczki raffaello

3 komentarze:

  1. Idealne ciasto, szybko i smacznie :) Uwielbiam ciasta z mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie ciasta, Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons