Gęsta, pachnąca leśnymi grzybami. Taką właśnie zupę lubię najbardziej zimową porą.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 1.5 l bulionu drobiowego
- duża marchewka
- duży korzeń pietruszki
- 4 ziemniaki
- 3/4 szklanki makaronu
- 2 cebule
- 60 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE:
- Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Odcedzić i przepłukać wodą.
- Do garnka z bulionem wrzucić grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i gotować razem przez 20 minut.
- Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować razem przez 10 minut.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na maśle. Następnie dodać mąkę i mieszając podsmażyć. Dodać chochlę wywaru i połączyć. Całość dodać do zupy.
- Makaron ugotować w osobnym garnku al'dente.
- Śmietanę połączyć z 1/2 szklanki wody. Następnie dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron dodać do zupy tuż przed podaniem jej. Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz