piątek, 10 lutego 2017

Zupa Grzybowa

Zupa Grzybowa

Zupa Grzybowa
Gęsta, pachnąca leśnymi grzybami. Taką właśnie zupę lubię najbardziej zimową porą.

zupa z suszonych grzybów

SKŁADNIKI:



    • 2 szklanki suszonych grzybów
    • 1.5 l bulionu drobiowego
    • duża marchewka
    • duży korzeń pietruszki
    • 4 ziemniaki
    • 3/4 szklanki makaronu
    • 2 cebule
    • 60 g masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18%
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • sól i pieprz
    • 1/2 pęczka natki pietruszki

WYKONANIE:

  1. Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Odcedzić i przepłukać wodą.
  2. Do garnka z bulionem wrzucić grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i gotować razem przez 20 minut.
  3. Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować razem przez 10 minut.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na maśle. Następnie dodać mąkę i mieszając podsmażyć. Dodać chochlę wywaru i połączyć. Całość dodać do zupy.
  5. Makaron ugotować w osobnym garnku al'dente.
  6. Śmietanę połączyć z 1/2 szklanki wody. Następnie dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Makaron dodać do zupy tuż przed podaniem jej. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

zupa grzyby suszone bulion drobiowy marchewka pietruszka ziemniaki makaron cebula masło mąka śmietana liść laurowy ziele angielskie sól pieprz natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons