czwartek, 9 lutego 2017

Oponki Drożdżowe

Oponki Drożdżowe

Oponki Drożdżowe
Dzisiaj polecam przepis na puchate i lekkie oponki drożdżowe. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :).


SKŁADNIKI:



    • 2 czubate szklanki maki pszennej
    • 7 g drożdży suchych
    • szklanka mleka letniego
    • 3 żółtka
    • 3 łyżki cukru kryształ
    • 2 szczypty soli
    • 50 g masła roztopionego
    • łyżka olejku pomarańczowego lub cytrynowego
    • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, żółtka, cukier kryształ, sól, roztopione masło oraz olejek. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  2. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na na plaster o grubości 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawać oponki. Układać na blasze oprószonej mąką, aż podwoją objętość.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odcedzić z nadmiaru oleju.
  4. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka drożdże mleko jajka cukier sól masło olejek pomarańczowy olje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons