Dzisiaj polecam przepis na puchate i lekkie oponki drożdżowe. Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek :).
SKŁADNIKI:
- 2 czubate szklanki maki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- szklanka mleka letniego
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru kryształ
- 2 szczypty soli
- 50 g masła roztopionego
- łyżka olejku pomarańczowego lub cytrynowego
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- Mąkę wymieszać z drożdżami. Następnie dodać mleko, żółtka, cukier kryształ, sól, roztopione masło oraz olejek. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na na plaster o grubości 1 cm. Szklanką i kieliszkiem wykrawać oponki. Układać na blasze oprószonej mąką, aż podwoją objętość.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odcedzić z nadmiaru oleju.
- Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz