poniedziałek, 30 stycznia 2017

Gulasz w Sosie Grzybowym

Gulasz w Sosie Grzybowym

Gulasz w Sosie Grzybowym
Sycący gulasz na zimowe dni w sosie grzybowym.


SKŁADNIKI:



    • 500 g cielęciny
    • 2 szklanki suszonych grzybów
    • cebula
    • oliwa z oliwek
    • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
    • łyżeczka mąki pszennej
    • łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1/3 łyżeczki czosnku w granulkach
    • sól i pieprz
    • 1/2 pęczka pietruszki

WYKONANIE:

  1. Grzyby namoczyć na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie.
  2. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w paski.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem.
  4. Cielęcinę pokroić w kostkę doprawić pieprzem oraz solą. Podsmażyć na osobnej patelni. Mięso dodać do grzybów i zalać 2 szklankami wody. Dusić przez 20-30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
  5. Do miski wlać szklankę wody, śmietankę, czosnek, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie razem. Wlać do gulaszu i dusić razem przez 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
  6. Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO :)

obiad cielęcina grzyby suszone cebula oliwa śmietanka słodka mąka pszenna mąka ziemniacczanaa czosnek sól pieprz pietruszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons