Sycący gulasz na zimowe dni w sosie grzybowym.
SKŁADNIKI:
- 500 g cielęciny
- 2 szklanki suszonych grzybów
- cebula
- oliwa z oliwek
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki czosnku w granulkach
- sól i pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki
WYKONANIE:
- Grzyby namoczyć na noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie.
- Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w paski.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem.
- Cielęcinę pokroić w kostkę doprawić pieprzem oraz solą. Podsmażyć na osobnej patelni. Mięso dodać do grzybów i zalać 2 szklankami wody. Dusić przez 20-30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
- Do miski wlać szklankę wody, śmietankę, czosnek, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie razem. Wlać do gulaszu i dusić razem przez 10 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
- Gotowy gulasz podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz