Churros to tradycyjny hiszpański przysmak podawany z gorącą czekoladą. Wypiek przyrządza się z ciasta parzonego, smażonego na głębokim oleju. Następnie posypuje się go cukrem pudrem, lub cukrem z cynamonem. Najlepiej smakują podawane tuż po przyrządzeniu.
SKŁADNIKI:
- 250 ml wody
- 50 g masła
- czubata szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru kryształ
- szczypta soli
- cukier puder z cynamonem do posypania
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- W średnim garnku zagotować wodę, masło, cukier oraz sól. Gdy masło się rozpuści wsypać mąkę pszenną, zdjąć z palnik i ucierać drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
- Do wystudzonej masy wbijać po jednym jajku miksując mikserem na gładkie i gęste ciasto.
- Do rękawa cukierniczego przełożyć ciasto. Nałożyć końcówkę w kształcie gwiazdki o szerokości 1 cm.
- W garnku rozgrzać olej do temperatury 180°C. Na olej wyciskać churros o długości 12 cm i smażyć 2 minuty z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
- Upieczone odcedzić z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Obsypać cukrem pudrem z cynamonem i podawać z sosem czekoladowym.
Wyglądają niezwykle smakowicie. :-)
OdpowiedzUsuń