Dzisiaj zapraszam na sycącą sałatkę z kurczaka, czerwonej papryki i awokado. Polaną sosem miodowo-cytrynowym i posypaną chrupiącymi grzankami.
SKŁADNIKI:
- Sałatka:
- mała podwójna pierś z kurczaka
- mix sałat z rukolą
- papryka
- awokado dojrzałe
- 1/2 cytryny
- opakowanie grzanek
- łyżeczka ziaren sezamu (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- Marynata do kurczaka:
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- Sos do sałatki:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka miodu
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Filet z kurczaka pociąć na cienkie kawałki. Przyprawić papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Polać łyżeczką oliwy z oliwek i odstawić na 30 minut. Usmażyć na oleju. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Sałatę umyć i osuszyć.
- Awokado obrać pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
- Paprykę wydrylować, umyć i pokroić w paski.
- Sałatę, awokado, paprykę oraz kurczaka ułożyć na talerzu. Posypać grzankami oraz sezamem.
- Z podanych składników przygotować sos. Sałatkę polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Bardzo smacznie, taką sałatkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń