Dzisiaj zapraszam na sycącą sałatkę z kurczaka, czerwonej papryki i awokado. Polaną sosem miodowo-cytrynowym i posypaną chrupiącymi grzankami.
SKŁADNIKI:
- Sałatka:
 - mała podwójna pierś z kurczaka
 - mix sałat z rukolą
 - papryka
 - awokado dojrzałe
 - 1/2 cytryny
 - opakowanie grzanek
 - łyżeczka ziaren sezamu (opcjonalnie)
 - olej do smażenia
 - Marynata do kurczaka:
 - łyżeczka papryki słodkiej
 - szczypta chili
 - 1/3 łyżeczki pieprzu
 - 1/3 łyżeczki soli
 - Sos do sałatki:
 - 6 łyżek oliwy z oliwek
 - sok z 1/2 cytryny
 - łyżeczka miodu
 - 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
 - szczypta pieprzu
 - szczypta soli
 
WYKONANIE:
- Filet z kurczaka pociąć na cienkie kawałki. Przyprawić papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Polać łyżeczką oliwy z oliwek i odstawić na 30 minut. Usmażyć na oleju. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
 - Sałatę umyć i osuszyć.
 - Awokado obrać pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
 - Paprykę wydrylować, umyć i pokroić w paski.
 - Sałatę, awokado, paprykę oraz kurczaka ułożyć na talerzu. Posypać grzankami oraz sezamem.
 - Z podanych składników przygotować sos. Sałatkę polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 


Bardzo smacznie, taką sałatkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń