Dzisiaj na obiad delikatne roladki z mięsa z kurczaka, zawijane z białymi warzywami i obtoczone w ziołowej panierce.
SKŁADNIKI:
- mała podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie pietruszki
- pół selera dużego
- biała część pora
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- olej do smażenia
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Mięso pociąć wzdłuż na cienkie filety. Rozbić delikatnie tłuczkiem na kotlety. Doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem.
- Bułkę tartą wymieszać z koperkiem i pietruszką.
- Pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Pokroić w słupki o długości 12-15 cm. Obgotować warzywa we wrzątku przez 8 minut. Odcedzić i wystudzić.
- Pora pokroić w długie słupki. Smażyć na patelni na roztopionym maśle przez ok. 1-2 minuty.
- Na każdy filet mięsa układać po kilka warzyw. Zwinąć w roladkę tak, aby warzywa wystawały z dwóch jej stron.
- Roladki panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z ziołami,
- Mięso smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
- Gotowe roladki przekroić na pół i postawić na talerzu warzywami do góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz