Puszyste i wilgotne ciasto kakaowe. Przepis ze strony Smak Mojego Domu.
SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka
- 180 g jogurtu greckiego
- 160 g masła miękkiego
- 200 g mąki pszennej
- 4 czubate łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- cukier puder
WYKONANIE:
- Blaszkę keksówkę o wymiarach 12 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy.
- Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać cukier kryształ i dalej miksować, aż powstanie jasna puszysta masa.
- Do masła dodawać po jednym jajku i miksować, aż masa stanie się jednolita.
- Obroty miksera zmniejszyć, dodać połowę suchych składników i połowę jogurtu naturalnego. Po chwili dodać pozostałą część składników.
- Ciasto wlać do formy. Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
- Wystudzić, wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Piekę od lat pierniki wszelkiego rodzaju nie dodaję wanilii.Są to długo dojrzewające.Piekę też morzynki nigdy nie dodaję sody proszę mi wyjaśnić dlaczego dodatkowo soda Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPrzy ciężkich ciastach (murzynek) używa się zarówno sody, jak i proszku. Soda szybko podnosi ciężkie składniki na początku pieczenia, a proszek odpowiada za rośnięcie w dalszej części pieczenia, gdy soda już przereaguje. Na wypiekach z dodatkiem sody czasem pojawia się charakterystyczne wzniesienie i pęknięcie na środku, ponieważ soda podniosła je zanim zdążyła powstać skórka. Dodanie wanilii jest kwestią gustu, jeśli Pani nie lubi to proszę pominąć ten składnik. Ciasto z tego przepisu wyszło naprawdę pyszne i smakowało moim gościom. Pozdrawiam :)
UsuńJak ładnie wyrosło to ciasto. Aż mi ślinka cieknie, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńoo zjadłabym kawałek
OdpowiedzUsuń