Lekka i zdrowa sałatka ze szpinakiem, pomarańczą i serem mozzarella.
SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania szpinaku baby
- słodka pomarańcza
- mozzarella w kulkach (150 g)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 50 g pomidorków suszonych
- łyżka prażonych orzeszków pinii
- szczypta czosnku w granulkach
- 1/4 łyżeczki cukru kryształ
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- Szpinak umyć i osuszyć. Poodrywać grube łodygi.
- Pomidorki umyć i przekroić na pół.
- Pomarańczę obrać i wyciąć filety bez błonek.
- Suszone pomidory pokroić w paski.
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni.
- Oliwę wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać czosnek w granulkach, cukier kryształ, bazylię suszoną, sól oraz pieprz.
- Składniki ułożyć na dwóch talerzach, polać przyrządzonym sosem i posypać orzeszkami pinii.
Lubię takie połączenia. Pycha
OdpowiedzUsuń