Deser z musem czekoladowym, frużeliną, serkiem mascarpone, polany z wierzchu czekoladą.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- Mus Czekoladowy:
- 60 g czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- łyżeczka żelatyny
- Frużelina Wiśniowa:
- szklanka mrożonych wiśni
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Masa z Mascarpone:
- 100 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- Polewa Czekoladowa:
- 50 g czekolady
- 2 łyżki mleka
WYKONANIE:
- Mus Czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać 2 łyżkami letniej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 2 łyżki wrzątku i rozpuścić żelatynę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i żelatynę. Wlać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.
- Frużelina Wiśniowa: Wiśnie gotować kilka minut, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody, wlać do wiśni i mieszać, aż owoce zgęstnieją. Wystudzić i wlać do pucharków.
- Masa z Mascarpone: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na sztywno. Włożyć do pucharków.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i polać po deserze.
niebezpiecznie jest przeglądać takie słodkości i to w dodatku przed obiadem na głodnego :D
OdpowiedzUsuń