środa, 4 maja 2016

Deser Czekoladowo-Wiśniowy

Deser Czekoladowo-Wiśniowy

Deser Czekoladowo-Wiśniowy
Deser z musem czekoladowym, frużeliną, serkiem mascarpone, polany z wierzchu czekoladą.


SKŁADNIKI (2 porcje):



  • Mus Czekoladowy:
    • 60 g czekolady
    • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
    • łyżeczka żelatyny
  • Frużelina Wiśniowa:
    • szklanka mrożonych wiśni
    • 3 łyżki cukru
    • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa z Mascarpone:
    • 100 g serka mascarpone
    • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
    • łyżka cukru pudru
  • Polewa Czekoladowa:
    • 50 g czekolady
    • 2 łyżki mleka

WYKONANIE:

  1. Mus Czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać 2 łyżkami letniej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 2 łyżki wrzątku i rozpuścić żelatynę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać czekoladę i żelatynę. Wlać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.
  2. Frużelina Wiśniowa: Wiśnie gotować kilka minut, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody, wlać do wiśni i mieszać, aż owoce zgęstnieją. Wystudzić i wlać do pucharków.
  3. Masa z Mascarpone: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na sztywno. Włożyć do pucharków.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem i polać po deserze.

SMACZNEGO :)

deser czekolada śmietanka żelatyna wiśnie cukier mąka ziemniaczana mascarpone cukier puder mleko

1 komentarz:

  1. niebezpiecznie jest przeglądać takie słodkości i to w dodatku przed obiadem na głodnego :D

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons