Dzisiaj przedstawiam Wam słynne danie kuchni amerykańskiej - Onion Rings. Jako że w Polsce są one stosunkowo trudno dostępne, możecie zrobić je sobie sami w domu. Idealne na przekąskę, błyskawiczne w przygotowaniu, wyborne w smaku!
SKŁADNIKI:
- kilka dużych cebul
- 150 g mąki pszennej
- duże jajko
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
WYKONANIE:
- W misce wymieszać mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz.
- Cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości 5 mm. Podzielić na krążki.
- Każdy krążek zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor przez ok. 2-3 minuty.
- Po usmażeniu ułożyć na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krążki podawać same lub z ulubionym sosem.
Robię podobnie, tylko po obtoczeniu układam na kratce aby obeschły.
OdpowiedzUsuń