piątek, 27 maja 2016

Ciasteczka z Figami i Daktylami

Ciasteczka z Figami i Daktylami

Ciasteczka z Figami i Daktylami
Kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli.


SKŁADNIKI:



    • 200 g mąki pszennej
    • 50 g cukru pudru + odrobina do posypania ciasteczek
    • 70 g masła
    • żółtko
    • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 150 g suszonych fig
    • 80 g suszonych daktyli

WYKONANIE:

  1. Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka, kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Suszone figi zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut do namoknięcia. Odcedzić.
  3. Daktyle pokroić w kostkę. Figi oraz daktyle zmiksować w blenderze na gęstą masę i podzielić na 2 porcje.
  4. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół.
  5. Na środku ciasta ułożyć wałek masy bakaliowej. Zwinąć ciasto w roladę za pomocą papieru i lekko spłaszyć dłońmi. Kroić nożem na 5 cm ciasteczka.
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
  7. Wystudzić i posypać cukrem pudrem z wierzchu.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier puder masło jajka śmietana proszek do pieczenia figi daktyle

2 komentarze:

Sharing Buttons