Dzisiaj pożywna, zielona zupa z brokułem, cukinią i trzema serami. Prawdziwa gratka dla fanów sera :).
SKŁADNIKI:
- 1/2 brokuła
- mała cukinia
- mała marchewka
- pietruszka korzeń
- 3 średnie ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 l rosołu
- 100 g topionego serka śmietankowego
- 2 łyżki startego sera cheddar
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
- grzanki
WYKONANIE:
- Brokuł oczyścić i pokroić na małe różyczki.
- Cukinię umyć dokładnie i pokroić w plastry.
- Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
- Do dużego garnka wlać rosół, dodać ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i gotować razem 10 minut. Następnie dodać cukinię, brokuł, cebulę z czosnkiem i gotować przez kolejne 10 minut.
- Ser topiony pokroić w kostkę i dodać na koniec wraz z pozostałymi serami do zupy. Wymieszać razem do roztopienia.
- Zupę zmiksować blenderem z dodatkiem natki pietruszki.
- Podawać z kleksem śmietany i grzankami.
O to coś dla mnie, od razu skojarzyło mi się z chłodnikiem który często robię w lecie z tego http://www.menshealth.pl/dieta/Szef-kuchni-to-Ty-chlodnik-z-ogorka-i-cukinii,4010,1 przepisu. Polecam do wypróbowania, ja dziś spróbuję Pani przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczyli coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń