środa, 20 stycznia 2016

Pierogi Drożdżowe z Soczewicą

Pierogi Drożdżowe z Soczewicą

Pierogi Drożdżowe z Soczewicą
Czy próbowaliście kiedykolwiek pieczonych pierogów? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować z nadzieniem z soczewicy. Zapraszam!


SKŁADNIKI:



  • Ciasto:
    • 500 g mąki pszennej
    • 7 g suchych drożdży
    • łyżka cukru kryształ
    • szklanka ciepłej wody
    • 1/2 szklanki oleju
    • sól
  • Farsz:
    • 200 g soczewicy czerwonej
    • 2 cebule
    • 3 marchewki
    • łyżka majeranku
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 4 ząbki czosnku
    • łyżka papryki słodkiej
    • jajko + żółtko
    • olej
    • sól
    • pieprz


WYKONANIE:

  1. Mąkę pszenną, drożdże, cukier oraz sól wsypać do dużej miski.
  2. Wodę wymieszać z olejem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Soczewicę ugotować i odcedzić.
  4. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  5. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  6. Na patelnię wlać 6 łyżek oleju i podsmażyć cebule z czosnkiem. Następnie dodać marchewkę i dalej smażyć do miękkości. Doprawić majerankiem, koncentratem pomidorowy, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać soczewicę oraz jajko i wymieszać. Farsz powinien być dobrze doprawiony (ciasto zniweluje ostrość).
  7. Drożdżowe ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na plaster o grubości 3-5 mm. Wykrawać szklanką krążki, nakładać łyżką farsz i zlepiać boki. Gotowe pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
  8. Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.

SMACZNEGO :)

obiad mąka drożdże cukier woda olej sól soczewica cebula marchewka majeranek koncentrat pomidorowy czosnek papryka słodka jajka

5 komentarzy:

  1. Wyglądają zaje....fajnie, aż mnie zassało w żołądku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) moja rodzinka zjadła wszystkie naraz :) są przepyszne :) moje pierwsze pierogi drożdżowe :)

      Usuń
  2. Naprawdę świetnie wyglądają. Przed Świętami robiłam podobne, nadziane kapustą i grzybami. Z soczewicą też muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielka szkoda, ze nie mogliśmy być u Ciebie na czas kiedy wyciągałaś je z pieca:) są cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons