niedziela, 24 stycznia 2016

One-Pen Mexican Chicken

One-Pen Mexican Chicken

One-Pen Mexican Chicken
Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni meksykańskiej - na kurczaka z ryżem i fasolą w aromatycznym sosie pomidorowym. Wypróbujcie koniecznie!


SKŁADNIKI:



    • 8 pałeczek z kurczaka
    • łyżeczka chili
    • 2 łyżeczki oregano
    • łyżeczka kolendry mielonej
    • 3 łyżeczki soli
    • łyżeczka pieprzu
    • cebula czerwona
    • 2 ząbki czosnku
    • papryka
    • 400 g pomidorów z puszki
    • 300 ml bulionu mięsnego
    • puszka fasoli fioletowej
    • 200 g ryżu
    • olej
    • pęczek świeżej kolendry


WYKONANIE:

  1. W misce wymieszać przyprawy: chili, oregano, kolendrę mieloną, pieprz, 2 łyżeczki soli. Gotową mieszanką posypać pałeczki z kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie obsmażyć kurczaka z każdej strony.
  2. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
  3. Ryż opłukać w zimnej wodzie.
  4. Fasolę odcedzić z zalewy.
  5. W naczyniu żaroodpornym na samym dnie ułożyć ryż, zalać bulionem i przyprawić łyżeczką soli. Następnie dodać pomidory z puszki oraz fasolę. Na wierzchu ułożyć kurczaka i warstwę papryki oraz cebuli.
  6. Piec przez 30-40 minut w temperaturze 200°C.

SMACZNEGO :)

obiad podudzia z kurczaka chili oregano kolendra sól pieprz cebula czosnek papryka pomidory bulion fasola ryż olej

1 komentarz:

Sharing Buttons