Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni meksykańskiej - na kurczaka z ryżem i fasolą w aromatycznym sosie pomidorowym. Wypróbujcie koniecznie!
SKŁADNIKI:
- 8 pałeczek z kurczaka
- łyżeczka chili
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka kolendry mielonej
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- 400 g pomidorów z puszki
- 300 ml bulionu mięsnego
- puszka fasoli fioletowej
- 200 g ryżu
- olej
- pęczek świeżej kolendry
WYKONANIE:
- W misce wymieszać przyprawy: chili, oregano, kolendrę mieloną, pieprz, 2 łyżeczki soli. Gotową mieszanką posypać pałeczki z kurczaka i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie obsmażyć kurczaka z każdej strony.
- Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
- Ryż opłukać w zimnej wodzie.
- Fasolę odcedzić z zalewy.
- W naczyniu żaroodpornym na samym dnie ułożyć ryż, zalać bulionem i przyprawić łyżeczką soli. Następnie dodać pomidory z puszki oraz fasolę. Na wierzchu ułożyć kurczaka i warstwę papryki oraz cebuli.
- Piec przez 30-40 minut w temperaturze 200°C.
Nazwy to ja nie czytam bo nie umiem, ale wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń