Biryani to tradycyjne danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Składa się głównie z ryżu oraz mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Potrawę zapieka się w szczelnie zamkniętym garnku w postaci na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa. W zależności od regionu Indii można spotkać różne style przyrządzania tej potrawy. Ja zapraszam Was do wypróbowania mojego.
SKŁADNIKI:
- Mięso:
- 10 pałeczek z kurczaka (lub pierś z kurczaka)
- 2 1/2 szklanki ryżu basmati
- 4 cebule średnie
- 6 łyżek stopionego masła klarowanego
- pęczek kolendry
- pęczek mięty
- 1/2 szklanki mleka
- 5-6 nitek szafranu
- łyżeczka soli
- Marynata do mięsa:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czosnku w granulkach
- łyżeczka imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- Przyprawy do ryżu:
- łyżka soli
- kawałek cynamonu (kora pokruszona)
- 3 listki laurowe
- gwiazdka anyżku
- 3 strąki kardamonu rozgniecione
- 6 goździków
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki czarnego kminku
WYKONANIE:
- Kurczaka podzielić tasakiem na kawałki o średniej wielkości.
- Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Usmażoną odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podzielić: 1/3 do marynaty i 2/3 do ryżu.
- Natkę pietruszki oraz kolendrę posiekać i podzielić na 2 części.
- Wszystkie składniki marynaty do mięsa wymieszać w misce. Dodać 1/3 cebuli i połowę kolendry oraz mięty. Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wymieszać wszystko razem. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Ryż wypłukać 3 razy w zimnej wodzie. Zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić.
- Do garnka wlać 3 l wody, dodać sól oraz czarny kminek. Na gaziku ułożyć pozostałe przyprawy, zawiązać szczelnie nitką i włożyć do wody. Wodę zagotować, wrzucić ryż i gotować przez 4 minuty. Odcedzić na sitku.
- Mleko podgrzać i dodać nitki szafranu.
- Na dno garnka o grubym dnie wlać 2 łyżki masła klarowanego, ułożyć kurczaka wraz z marynatą i posolić łyżeczką soli. Na wierz położyć ryż i posypać pozostałą częścią kolendrą oraz miętą. Następnie posypać pozostałą częścią cebuli. Na koniec potrawę polać mlekiem z szafranem i 4 łyżkami masła klarowanego.
- Garnek szczelnie przykryć pokrywką (jeśli garnek jest nieszczelny to na garnek położyć folię aluminiową i dopiero wtedy pokrywkę).
- Zapiekać przez 35-45 minut na średnim ogniu.
Mariola jak widzę ryż to już mi się podoba i jestem zachwycona :) POzdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpolecam to danie jest niezwykłe :)
UsuńKurczak z taką ilością aromatycznych dodatków - to poezja smaku:) My takie dania lubimy. Zapach czuje się nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuń