wtorek, 5 stycznia 2016

Biryani z Kurczakiem

Biryani z Kurczakiem

Biryani z Kurczakiem
Biryani to tradycyjne danie pochodzące z kuchni indyjskiej. Składa się głównie z ryżu oraz mięsa z dodatkiem aromatycznych przypraw. Potrawę zapieka się w szczelnie zamkniętym garnku w postaci na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa. W zależności od regionu Indii można spotkać różne style przyrządzania tej potrawy. Ja zapraszam Was do wypróbowania mojego.


SKŁADNIKI:



  • Mięso:
    • 10 pałeczek z kurczaka (lub pierś z kurczaka)
    • 2 1/2 szklanki ryżu basmati
    • 4 cebule średnie
    • 6 łyżek stopionego masła klarowanego
    • pęczek kolendry
    • pęczek mięty
    • 1/2 szklanki mleka
    • 5-6 nitek szafranu
    • łyżeczka soli
  • Marynata do mięsa:
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 łyżeczki czosnku w granulkach
    • łyżeczka imbiru mielonego
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku
    • łyżeczka kurkumy
    • łyżeczka soli
    • łyżeczka mielonej kolendry
    • łyżka przyprawy garam masala
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • Przyprawy do ryżu:
    • łyżka soli
    • kawałek cynamonu (kora pokruszona)
    • 3 listki laurowe
    • gwiazdka anyżku
    • 3 strąki kardamonu rozgniecione
    • 6 goździków
    • 10 ziaren czarnego pieprzu
    • 2 łyżeczki czarnego kminku


WYKONANIE:

  1. Kurczaka podzielić tasakiem na kawałki o średniej wielkości.
  2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. Usmażoną odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podzielić: 1/3 do marynaty i 2/3 do ryżu.
  3. Natkę pietruszki oraz kolendrę posiekać i podzielić na 2 części.
  4. Wszystkie składniki marynaty do mięsa wymieszać w misce. Dodać 1/3 cebuli i połowę kolendry oraz mięty. Do marynaty włożyć kawałki mięsa i wymieszać wszystko razem. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
  5. Ryż wypłukać 3 razy w zimnej wodzie. Zalać wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić.
  6. Do garnka wlać 3 l wody, dodać sól oraz czarny kminek. Na gaziku ułożyć pozostałe przyprawy, zawiązać szczelnie nitką i włożyć do wody. Wodę zagotować, wrzucić ryż i gotować przez 4 minuty. Odcedzić na sitku.
  7. Mleko podgrzać i dodać nitki szafranu.
  8. Na dno garnka o grubym dnie wlać 2 łyżki masła klarowanego, ułożyć kurczaka wraz z marynatą i posolić łyżeczką soli. Na wierz położyć ryż i posypać pozostałą częścią kolendrą oraz miętą. Następnie posypać pozostałą częścią cebuli. Na koniec potrawę polać mlekiem z szafranem i 4 łyżkami masła klarowanego.
  9. Garnek szczelnie przykryć pokrywką (jeśli garnek jest nieszczelny to na garnek położyć folię aluminiową i dopiero wtedy pokrywkę).
  10. Zapiekać przez 35-45 minut na średnim ogniu.

SMACZNEGO :)

obiad kurczak ryż cebula masło kolendra mięta mleko szafran sól jogurt czosnek imbir chili kurkuma sól garam masala cytryna kardamon cynamon liść laurowy anyżek goździki pieprz kminek

3 komentarze:

  1. Mariola jak widzę ryż to już mi się podoba i jestem zachwycona :) POzdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak z taką ilością aromatycznych dodatków - to poezja smaku:) My takie dania lubimy. Zapach czuje się nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń

Sharing Buttons