Gofry czekoladowe. Chrupiące, podane z kremową bitą śmietaną i owocami.
SKŁADNIKI:
- Gofry:
- 400 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru kryształ
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 50 g roztopionego masła
- Dodatkowo:
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2-3 banany
- pomarańcza (cząstki bez błon)
- kakao do oprószenia
WYKONANIE:
- W misce połączyć produkty suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Do miski wlać mleko, roztopione masło i jajka. Zmiksować, a następnie dodawać suche składniki i ponownie zmiksować.
- Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.
- Ciasto wlać na gofrownicę i piec przez kilka minut w zależności od rodzaju sprzętu.
- Podawać z bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem i owocami. Posypać z zewnątrz kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz