niedziela, 3 stycznia 2016

Gofry Czekoladowe

Gofry Czekoladowe

Gofry Czekoladowe
Gofry czekoladowe. Chrupiące, podane z kremową bitą śmietaną i owocami.


SKŁADNIKI:



  • Gofry:
    • 400 ml mleka
    • 200 g mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki cukru kryształ
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 jajka
    • 50 g roztopionego masła
  • Dodatkowo:
    • 300 ml śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2-3 banany
    • pomarańcza (cząstki bez błon)
    • kakao do oprószenia


WYKONANIE:

  1. W misce połączyć produkty suche: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  3. Do miski wlać mleko, roztopione masło i jajka. Zmiksować, a następnie dodawać suche składniki i ponownie zmiksować.
  4. Na koniec dodać białka i delikatnie połączyć łyżką.
  5. Ciasto wlać na gofrownicę i piec przez kilka minut w zależności od rodzaju sprzętu.
  6. Podawać z bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem i owocami. Posypać z zewnątrz kakao.

SMACZNEGO :)

deser mleko mąka kakao cukier proszek do pieczenia jajka masło śmietana cukier puder banany pomarańcze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Sharing Buttons