Czy próbowaliście kiedykolwiek pieczonych pierogów? Jeśli nie to koniecznie musicie spróbować z nadzieniem z soczewicy. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- łyżka cukru kryształ
- szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju
- sól
- Farsz:
- 200 g soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 3 marchewki
- łyżka majeranku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka papryki słodkiej
- jajko + żółtko
- olej
- sól
- pieprz
WYKONANIE:
- Mąkę pszenną, drożdże, cukier oraz sól wsypać do dużej miski.
- Wodę wymieszać z olejem, dodać do mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Soczewicę ugotować i odcedzić.
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Na patelnię wlać 6 łyżek oleju i podsmażyć cebule z czosnkiem. Następnie dodać marchewkę i dalej smażyć do miękkości. Doprawić majerankiem, koncentratem pomidorowy, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Na koniec dodać soczewicę oraz jajko i wymieszać. Farsz powinien być dobrze doprawiony (ciasto zniweluje ostrość).
- Drożdżowe ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na plaster o grubości 3-5 mm. Wykrawać szklanką krążki, nakładać łyżką farsz i zlepiać boki. Gotowe pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
- Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Wyglądają zaje....fajnie, aż mnie zassało w żołądku :)
OdpowiedzUsuńpolecam :) moja rodzinka zjadła wszystkie naraz :) są przepyszne :) moje pierwsze pierogi drożdżowe :)
UsuńNaprawdę świetnie wyglądają. Przed Świętami robiłam podobne, nadziane kapustą i grzybami. Z soczewicą też muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWielka szkoda, ze nie mogliśmy być u Ciebie na czas kiedy wyciągałaś je z pieca:) są cudne :)
OdpowiedzUsuńByły przepyszne polecam :).
Usuń