niedziela, 31 stycznia 2016

Ciasteczka Ciambelline al Vino

Ciasteczka Ciambelline al Vino

Ciasteczka Ciambelline al Vino
Pyszne, chrupiące i słodkie precelki na bazie wina. Na prawdę ciężko im się oprzeć! Przepis z kuchni włoskiej.


SKŁADNIKI:



    • 500 g mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru kryształ
    • 160 ml oliwy z oliwek lub oleju
    • 160 ml wina białego wytrawnego / półwytrawnego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • cukier puder do posypania

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć razem w miękkie ciasto.
  2. Dużą łyżką nabierać kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolować na wałeczki i zlepiać końce na krzyż robiąc precelki.
  3. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.
  5. Upieczone posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w cukrze kryształ.

SMACZNEGO :)

ciasteczka mąka cukier oliwa wino sól cukier puder

2 komentarze:

Sharing Buttons