Pyszne, chrupiące i słodkie precelki na bazie wina. Na prawdę ciężko im się oprzeć! Przepis z kuchni włoskiej.
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 160 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 160 ml wina białego wytrawnego / półwytrawnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki włożyć do miski i połączyć razem w miękkie ciasto.
- Dużą łyżką nabierać kulki wielkości orzecha włoskiego. Rolować na wałeczki i zlepiać końce na krzyż robiąc precelki.
- Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180°C.
- Upieczone posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w cukrze kryształ.
Piękne ciasteczka i jaka ładna nazwa :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuń