wtorek, 22 grudnia 2015

Łosoś w Miodzie i Sezamie

Łosoś w Miodzie i Sezamie

Łosoś w Miodzie i Sezamie
Oto mój przepis na ulubionego świątecznego łososia. Jeśli nie przepadacie za karpiem tak jak ja to tak przyrządzona rybka jest świetną alternatywą i na pewno Wam posmakuje.

SKŁADNIKI:



    • duży płat łososia
    • 3-4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki miodu
    • łyżka uprażonych nasion sezamu
    • pieprz cytrynowy
    • płaska łyżeczka papryki słodkiej
    • sól

WYKONANIE:

  1. Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pęsetą wyciągnąć wszystkie ości. Pokroić na porcje (można też piec w całości).
  2. Doprawić papryką, solą i pieprzem cytrynowym.
  3. W szklance wymieszać sos sojowy z miodem. Połową porcji nasmarować łososia. Posypać równomiernie nasionami sezamu.
  4. Rybę ułożyć na blasze wyłożonej na papierze do pieczenia.
  5. Piec przez 30 minut w temperaturze 170ºC. Podczas pieczenia polewać pozostałą porcją sosem. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO :)

obiad łosoś sos sojowy miód sezam pieprz cytrynowy papryka słodka
Wytrawne potrawy wigilijne

3 komentarze:

Sharing Buttons