Dla tych co tak jak ja lubią czekoladę polecam prawdziwe, domowe Lody Czekoladowe. Gęste i intensywne w smaku.
SKŁADNIKI:
- 300 ml śmietanki kremówki 30 %
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru kryształ
- 100 g czekolady gorzkiej 80 % kakao
- 50 g czekolady mlecznej
WYKONANIE:
- Do garnka o grubym dnie wlać śmietankę kremówkę, mleko oraz cukier kryształ. Podgrzać na średnim palniku cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i lekko ostudzić.
- Żółtka ubić mikserem na jasną masę. Wlać do garnka z masą mleczną i cały czas mieszając podgrzać na średnim ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z palnika.
- Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy mlecznej i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Jeśli nie rozpuści się idealnie można zmiksować blenderem.
- Masę schłodzić przez kilka godzin w lodówce - powinna być bardzo gęsta. Przelać do maszyny do robienia lodów i dalej postępować według wskazówek producenta.
- Dla tych, którzy nie posiadają maszyny: masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki i co godzinę mieszać, aż do całkowitego zamarznięcia lodów.
Narobił mi ten przepis smaka, ale nie mam maszyny, bez niej jak często trzeba mieszać?
OdpowiedzUsuńbez maszyny też można zrobić :) wystarczy co godzinę przemieszać łyżką masę do momentu, aż całkowicie się zmrozi :) pozdrawiam :)
UsuńAle smaczne lody :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe moje ulubione, cudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) moje też ulubione :)
UsuńNie ma to jak domowe lody i to do tego czekoladowe...!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaka! Ojjj Ty 😜😘😘😘
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤