Sałatka Cezar jest jedną z najpopularniejszych na świecie sałatek. Mnie osobiście zachwyca lekkością i kruchością. W sieci znaleźć można przeróżne jej wariacje: z boczkiem, anchois, polaną np. sosem majonezowym lub jogurtowym, etc.. W mojej wersji jako dodatek zamieściłam jajko i całość polałam lekkim i wyrazistym sosem. Jak dla mnie taka kombinacja idealnie się komponuje i sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca i pożywna. Polecam do spróbowania. A może i Wy stworzycie własną wersję tej cudownej sałatki? :)
SKŁADNIKI (2 osób):
- sałata rzymska
- podwójny filet z kurczaka
- 2 jajka + żółtko ugotowane na półtwardo
- 2 łyżki startego na wiórki sera parmezan
- 1/2 szklanki grzanek
- 200 g pomidorów koktajlowych
- świeża bazylia
- olej do smażenia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka sosu Worcester lub sosu sojowego
- łyżeczka musztardy
- 1/3 łyżeczki cukru kryształ
- sól i pieprz
WYKONANIE:
- Sałatę umyć i dokładnie wysuszyć ręcznikami papierowymi. Porwać liście na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzach.
- Filety umyć, osuszyć i doprawić solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oleju przez 10-15 minut. Mięso wystudzić i pokroić w plasterki. Ułożyć na liściach sałaty.
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć na sałacie.
- Jajka przekroić na pół i ułożyć na sałacie.
- Żółtko rozgnieść widelcem, dodać ocet winny, cukier, musztardę, oliwę z oliwek oraz sos Worcester. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać razem na gładką masę. Odstawić na 5 minut.
- Sałatkę posypać grzankami oraz serem parmezan i całość polać przygotowanym sosem.
- Udekorować listkami świeżej bazylii.
Smaczna wiosenna sałatka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę :) twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń