Bardzo aromatyczne i soczyste kotlety schabowe w sosie barbecue. Przepis od "Kuchnia Domowa Ani".
SKŁADNIKI:
- Kotlety:
- 5 kotletów schabowych
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- szczypta chili w proszku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Sos Babrecue:
- 3 łyżki czubate ketchupu łagodnego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 3/4 szklanki wody
WYKONANIE:
- Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać razem. Każdy z kotletów przyprawić z obu stron.
- Masło i olej rozpuścić na patelni. Kotlety usmażyć na rumiany kolor z obu stron.
- Składniki na sos wymieszać razem. Wlać do kotletów i dusić razem przez ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec zdjąć pokrywkę i zredukować sos.
- Gdy sos będzie gęsty można podawać.
Bardzo smaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńJakie mięskom śliczny kolorek Mariola uzyskałaś :)
OdpowiedzUsuńkolor był bardzo apetyczny :) a wszystko to dzięki ketchupowi z dodatkiem sosu sojowego voila :)
UsuńMuszę koniecznie wypróbować Twojego barbecue, bo nie mam swojego opracowanego przepisu, a bardzo lubię ten sos :)
OdpowiedzUsuń